Składniki (10porcji)
-
Ryż biały - porcja, np. 1 kg
-
Tezu:
Ocet ryżowy - 1 litrCukier - 30 dagSól - 6 dagBulion rybny - 1/2 kostki lub 1 łyżeczka bulionu dashi w granulkach
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Shari to zakwaszony ryż. Do przygotowania sushi używaj wyłącznie ryżu krótkoziarnistego i koniecznie jednego gatunku. Nie wolno mieszać różnych rodzajów ryżu!
Przygotuj tezu: wymieszaj wszystkie składniki (jeśli używasz bulionu rybnego, rozpuść go wcześniej w odrobinie gorącej wody).
Przygotuj ryż: najpierw umyj go pod bieżącą zimną wodą i oczyść z niewyłuskanych ziarenek. Potem zalej zimną, niechlorowaną wodą, odstaw na 30 minut. Następnie przełóż na sitko i dobrze osącz. Zalej wodą (w proporcji 1 część ryżu na 1,25 części wody). Gotuj 20 minut pod przykryciem (najlepiej w specjalnym naczyniu do gotowania ryżu). W czasie gotowania nie odkrywaj naczynia.
Gotowy ryż pozostaw w garnku jeszcze przez 10 minut. Przełóż do szerokiego naczynia i delikatnie polej tezu (300 ml na 1 kg ryżu). Szybko i starannie wymieszaj, uważając, aby nie połamać ziaren. W czasie mieszania należy chłodzić ryż. Da to efekt błyszczących ziarenek. Zimny ryż przełóż do innego garnka i zabezpiecz folią aluminiową.
Zakwaszonego ryżu nie wolno wstawiać do lodówki! Najpopularniejsze są nigri i maki. Musisz uchwycić je pałeczkami, zanurzyć w sosie sojowym i zjeść w całości. Nie wolno swoimi pałeczkami podać sushi innej osobie.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory