Ryż shari

Magazyn Kuchnia 29.05.2020 13:54
(brak ocen)
OCEŃ
Ryż shari
Ryż shari
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (10porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Shari to zakwaszony ryż. Do przygotowania sushi używaj wyłącznie ryżu krótkoziarnistego i koniecznie jednego gatunku. Nie wolno mieszać różnych rodzajów ryżu!

2 / 5

Przygotuj tezu: wymieszaj wszystkie składniki (jeśli używasz bulionu rybnego, rozpuść go wcześniej w odrobinie gorącej wody).

3 / 5

Przygotuj ryż: najpierw umyj go pod bieżącą zimną wodą i oczyść z niewyłuskanych ziarenek. Potem zalej zimną, niechlorowaną wodą, odstaw na 30 minut. Następnie przełóż na sitko i dobrze osącz. Zalej wodą (w proporcji 1 część ryżu na 1,25 części wody). Gotuj 20 minut pod przykryciem (najlepiej w specjalnym naczyniu do gotowania ryżu). W czasie gotowania nie odkrywaj naczynia.

4 / 5

Gotowy ryż pozostaw w garnku jeszcze przez 10 minut. Przełóż do szerokiego naczynia i delikatnie polej tezu (300 ml na 1 kg ryżu). Szybko i starannie wymieszaj, uważając, aby nie połamać ziaren. W czasie mieszania należy chłodzić ryż. Da to efekt błyszczących ziarenek. Zimny ryż przełóż do innego garnka i zabezpiecz folią aluminiową.

5 / 5

Zakwaszonego ryżu nie wolno wstawiać do lodówki! Najpopularniejsze są nigri i maki. Musisz uchwycić je pałeczkami, zanurzyć w sosie sojowym i zjeść w całości. Nie wolno swoimi pałeczkami podać sushi innej osobie.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA