Sałatka z karmelizowanymi figami i kozim serem

Magazyn Kuchnia 14.02.2020 14:27
(brak ocen)
OCEŃ
Sałatka z karmelizowanymi figami i kozim serem
Sałatka z karmelizowanymi figami i kozim serem
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Robimy sos, mieszając wszystkie składniki w słoiku lub shakerze. Figi kroimy na połówki, smarujemy pędzelkiem zanurzonym w oliwie. Rozsypujemy cukier na desce do krojenia, układamy na nim figi stroną przecięcia do dołu, lekko dociskamy. Mocno rozgrzewamy żeliwną patelnię, na gorącej układamy figi i karmelizujemy - około 3 minut. Robimy sałatkę, mieszając listki z orzechami oraz większością sosu. Układamy na półmisku, na wierzchu kładziemy figi oraz pokrojony w kawałki kozi ser. Skrapiamy resztą sosu.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.