Składniki (4porcje)
-
Musztarda dijon - 1/2 łyżeczkiOcet winny - 1.5 łyżki czerwonegoOliwa - 3 łyżkiOlej z orzechów włoskich - 2 łyżkiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
-
Oraz:
Figi świeże - 10Oliwa - 1 łyżkaCukier - 1 łyżkaSałata - 200 g mieszanych, drobnolistnych (rukola, roszponka, młody szpinak)Orzechy laskowe - 60 g uprażonych i otartych ze skórki połówekSer kozi twardy - 200 g świeżego (rolada)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Robimy sos, mieszając wszystkie składniki w słoiku lub shakerze. Figi kroimy na połówki, smarujemy pędzelkiem zanurzonym w oliwie. Rozsypujemy cukier na desce do krojenia, układamy na nim figi stroną przecięcia do dołu, lekko dociskamy. Mocno rozgrzewamy żeliwną patelnię, na gorącej układamy figi i karmelizujemy - około 3 minut. Robimy sałatkę, mieszając listki z orzechami oraz większością sosu. Układamy na półmisku, na wierzchu kładziemy figi oraz pokrojony w kawałki kozi ser. Skrapiamy resztą sosu.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory