Sałatka z kozim serem, borówkami i granitą jogurtową

Rafał Maślankiewicz/Magazyn Kuchnia 30.06.2020 16:11
(brak ocen)
OCEŃ
Sałatka z kozim serem, borówkami i granitą jogurtową
Sałatka z kozim serem, borówkami i granitą jogurtową
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (2porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Robimy dressing. Krem balsamiczny miksujemy z miodem. Miksując, wlewamy cienką strużką olej, następnie wodę wymieszaną z sokiem z cytryny oraz gumę ksantanową. Powinna powstać emulsja.

2 / 3

Robimy granitę. We wrzącej wodzie rozpuszczamy cukier. Studzimy i łączymy z sokiem z cytryny. Mieszamy oba jogurty i łączymy z wodą. Wlewamy masę do płaskiego naczynia i wkładamy do zamrażarki. Gdy całkowicie zamarznie, zdrapujemy widelcem kolejne warstwy masy, aż uzyskamy granitę. Ponownie chowamy do zamrażarki.

3 / 3

Na talerzu robimy kilka kropek z dressingu, układamy rukolę i roszponkę, posypujemy borówkami. Plaster sera smażymy bez tłuszczu na patelni teflonowej, aż będzie chrupiący i złocisty. Układamy ser na sałatce, posypujemy pokruszonym twarożkiem oraz granitą. Od razu podajemy. *Rafał Maślankiewicz Pracuje w warszawskiej restauracji Atelier Amaro. Z wykształcenia jest psychologiem. Jego pasja do gotowania narodziła się podczas studenckich podróży do USA. Najlepiej wspomina pracę w restauracji S&P Oyster Co. w Mystic w Connecticut - wracał tam czterokrotnie. Po studiach zaczął pracę jako kucharz w restauracji Delight w łódzkim hotelu Andel's. W Atelier próbuje swoich sił od trzech miesięcy. - Inspiruje mnie nowoczesna, czysta kuchnia - mówi. Rafał stawia na slowfoodowe produkty, świeże zioła, jadalne kwiaty, ryby. Dużo czyta o jedzeniu. Nie znosi bałaganu w kuchni. Nigdy nie odpoczywa od gotowania.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.