Sałatka z marchewką, rodzynkami, natką i pikantnym dressingiem
Sałatka z marchewką, rodzynkami, natką i pikantnym dressingiem
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Rodzynki - 150 gHarissa - 30 mlSok cytrynowy - 120 mlOliwa - 60 mlSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuMarchewka - 800 gKolendra (natka) - dwa pęczkiFeta - 450 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rodzynki zalewamy wrzątkiem, moczymy 5 minut, po czym odcedzamy. Harissę mieszamy z sokiem z cytryny i wlewamy do niej cienką strużką oliwę, mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Marchewki obieramy i kroimy w słupki. Mieszamy z dressingiem, rodzynkami i listkami kolendry. Delikatnie łączymy z pokruszoną fetą. Uwaga* Harissa to tunezyjska pasta z ostrych papryczek z przyprawami. kupicie ją w sklepach z orientalną żywnością, z reguły w puszkach albo w tubkach.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory