Schab z pietruszką

Giedré Barauskiené, Magazyn Kuchnia 06.12.2019 10:47
(brak ocen)
OCEŃ
Schab z pietruszką
Schab z pietruszką
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie
Przygotowanine: powyżej godziny

Składniki (0porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Mięso kroimy na kotlety, solimy i pieprzymy, smażymy na połowie oliwy po 2 minuty z obu stron na mocnym ogniu. Zdejmujemy z ognia, przekładamy do żaroodpornego naczynia. Obieramy pietruszki, kroimy je wzdłuż na połówki. Do tłuszczu ze smażenia mięsa wlewamy połowę pozostałej oliwy, rozgrzewamy, obsmażamy pietruszki - zdejmujemy je z patelni, kiedy zaczną się rumienić (karmelizować). Przekładamy do naczynia z mięsem. Cytrynę kroimy na pół, wyciskamy trochę soku na mięso i pietruszkę, połówki cytryn wkładamy do naczynia stroną przecięcia do góry. Solimy, pieprzymy, skrapiamy resztą oliwy. Pieczemy 30 minut w 190 st. C, a potem odwracamy każdy kawałek mięsa na drugą stronę, dopiekamy przez 10 minut. Robimy pesto: wszystkie składniki (oprócz soku i skórki z cytryny) rozgniatamy w moździerzu. Dodajemy sok i skórkę, a jeśli pasta wydaje się nam zbyt sucha, wlewamy trochę oliwy. Wyjmujemy naczynie z piekarnika, rozsmarowujemy pesto na mięsie. Dekorujemy listkami mięty i rukoli.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps