Schab z pietruszką

- Można zamrażać? Nie
Składniki (0porcji)
-
Schab surowy - 1 kgSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuOliwa - 100 mlPietruszka - 5-6 średniej wielkości korzeniCytryna - 1, sparzona
-
Pesto do mięsa
Mięta - garść liściRukola - garść liściCzosnek - 2 ząbkiBułka tarta - 3 łyżkiOcet winny - 2 łyżkiSól - szczyptaSok cytrynowy - 1/2 szklankiCytryna - skórka otarta z 1
-
Do dekoracji
Mięta - kilka listkówRukola - kilka listków
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mięso kroimy na kotlety, solimy i pieprzymy, smażymy na połowie oliwy po 2 minuty z obu stron na mocnym ogniu. Zdejmujemy z ognia, przekładamy do żaroodpornego naczynia. Obieramy pietruszki, kroimy je wzdłuż na połówki. Do tłuszczu ze smażenia mięsa wlewamy połowę pozostałej oliwy, rozgrzewamy, obsmażamy pietruszki - zdejmujemy je z patelni, kiedy zaczną się rumienić (karmelizować). Przekładamy do naczynia z mięsem. Cytrynę kroimy na pół, wyciskamy trochę soku na mięso i pietruszkę, połówki cytryn wkładamy do naczynia stroną przecięcia do góry. Solimy, pieprzymy, skrapiamy resztą oliwy. Pieczemy 30 minut w 190 st. C, a potem odwracamy każdy kawałek mięsa na drugą stronę, dopiekamy przez 10 minut. Robimy pesto: wszystkie składniki (oprócz soku i skórki z cytryny) rozgniatamy w moździerzu. Dodajemy sok i skórkę, a jeśli pasta wydaje się nam zbyt sucha, wlewamy trochę oliwy. Wyjmujemy naczynie z piekarnika, rozsmarowujemy pesto na mięsie. Dekorujemy listkami mięty i rukoli.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory