Semla - szwedzkie kardamonowe bułeczki z marcepanem i bitą śmietaną

Honorata Piwowarska/Magazyn Kuchnia 10.12.2019 18:57
(brak ocen)
OCEŃ
Semla - szwedzkie kardamonowe bułeczki z marcepanem i bitą śmietaną
Semla - szwedzkie kardamonowe bułeczki z marcepanem i bitą śmietaną
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (5porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

W mieszance robimy dołek, wlewamy mleczną mieszankę i wbijamy jedno jajko. Wyrabiamy gładkie, nieklejące się ciasto (ok. 10 minut). Formujemy bułeczki (o wadze ok. 70 g), układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i przykrywamy papierem. Wstawiamy na 1 i 1/2 godziny do piekarnika rozgrzanego do 30 st. (w tym czasie powinny podwoić objętość). Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 15 minut w 200 st. Studzimy, odcinamy wierzchy, środki delikatnie wydrążamy. Przygotowujemy nadzienie. Marcepan ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z wydrążonym miąższem z bułek i mlekiem. Napełniamy bułki. Śmietanę ubijamy z cukrem, dekorujemy bułki i przykrywamy wierzchami (całość możemy posypać cukrem pudrem).

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps