Semla - szwedzkie kardamonowe bułeczki z marcepanem i bitą śmietaną
Semla - szwedzkie kardamonowe bułeczki z marcepanem i bitą śmietaną
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (5porcji)
-
Mleko 2.0 proc. - 125 mlMasło - 50 gMąka pszenna - 225 gCukier - 20 gSól - szczyptaKardamon - 2 strączkiDrożdże suszone - 4 gJajka - 2Marcepan - 150 gMleko 2.0 proc. - 120 mlŚmietana kremówka 36 proc. - 200 mlCukier - 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W mieszance robimy dołek, wlewamy mleczną mieszankę i wbijamy jedno jajko. Wyrabiamy gładkie, nieklejące się ciasto (ok. 10 minut). Formujemy bułeczki (o wadze ok. 70 g), układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i przykrywamy papierem. Wstawiamy na 1 i 1/2 godziny do piekarnika rozgrzanego do 30 st. (w tym czasie powinny podwoić objętość). Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 15 minut w 200 st. Studzimy, odcinamy wierzchy, środki delikatnie wydrążamy. Przygotowujemy nadzienie. Marcepan ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z wydrążonym miąższem z bułek i mlekiem. Napełniamy bułki. Śmietanę ubijamy z cukrem, dekorujemy bułki i przykrywamy wierzchami (całość możemy posypać cukrem pudrem).
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory