Składniki (0porcji)
-
Dynia zwyczajna - 2.25 szklanki purée z dyniWoda - 1 szklankaCukier - niepełna szklankaGlukoza - 5 łyżekCynamon - 1/4 łyżeczki mielonegoImbir - 1/4 startego świeżegoDynia zwyczajna - 2 szklanki pureeTwaróg tłusty - 750 g zmielonegoJajka - 6Wanilia - 1 laskaCynamon - 1/2 łyżeczki mielonegoZiele angielskie - 1/2 łyżeczki mielonegoImbir - 1/2 łyżeczki świeżo startegoSól - 1/2 łyżeczkiCytryna - 2 łyżki sokuCukier puder - 200 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Aby przygotować purée, ścieramy miąższ z dużej dyni (2 kg) na tarce i gotujemy pod przykryciem z kilkoma łyżkami wody, aż zmięknie, następnie miksujemy.
Robimy sorbet. Gotujemy syrop z wody, cukru, glukozy, cynamonu i imbiru. Łączymy wystudzone purée (2,25 szklanki) z syropem. Wlewamy do maszynki do lodów. Zamrażamy według instrukcji. Można też wlać masę do plastikowego pojemnika, wstawić do zamrażarki i co jakiś czas mieszać, aby rozbić kryształki lodu.
Przygotowujemy ciasto. Odmierzamy 2 szklanki pozostałego purée, dokładnie mieszamy z twarogiem. Dodajemy jajka, ziarenka wyskrobane z laski wanilii, cynamon, ziele angielskie, imbir, sól i sok z cytryny, miksujemy. Mieszamy z cukrem pudrem. Tortownicę szczelnie owijamy od zewnątrz folią aluminiową, wyściełamy pergaminem i wstawiamy do większej formy, do której wlewamy wodę do 2/3 wysokości tortownicy.
Napełniamy tortownicę ciastem i pieczemy godzinę i 40 minut w 170°C. Studzimy i wstawiamy na noc do lodówki. Podajemy z sorbetem dyniowym.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory