Śledzie marynowane

- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Śledzie solone - 30Ocet winny - pół litra, białegoCukier - 400 gCebula biała - jedna duża lub dwie mniejszeLiść laurowy - czteryZiele angielskie - jedna łyżeczka ziarenGoździki - sześć
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jeśli sami soliliśmy śledzie, najpierw je filetujemy: układamy na desce, nacinamy za głową, prowadząc nóż w dół (prostopadle w kierunku deski), aż do kręgosłupa. Następnie ostrożnie odwracamy nóż, tak aby jego płaska strona była ułożona równolegle do deski. Przesuwamy ostrze wzdłuż kręgosłupa ryby, najpierw odcinając górny filet. Odwracamy rybę i robimy to samo z drugiej strony. Z obu filetów zdejmujemy skórę. Jeśli nie lubicie zbyt słonych śledzi, możecie je namoczyć w zimnej wodzie lub maślance. Płynu powinno być tyle, aby całkowicie przykrył ryby. Wstawiamy naczynie ze śledziami do lodówki - można poczekać 2-3 godziny albo pozostawić je na całą noc. Robimy marynatę: zagotowujemy ocet z cukrem. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy pokrojoną w plastry cebulę i przyprawy. Opłukane śledzie wkładamy do słoja i zalewamy zimną marynatą (żaden kawałek ryby nie może wystawać), wstawiamy na co najmniej 2-3 dni do lodówki; tak zamarynowane śledzie wytrzymają w lodówce do 3-4 tygodni, jeśli słoik będzie szczelnie zamknięty. Podajemy z żytnim chlebem, plastrami cebuli, kaparami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory