Śledzie w marynacie czerwonej korzennej
Śledzie w marynacie czerwonej, korzennej
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Śledzie solone - sześć-osiem filetówCebula czerwona - czteryOliwa - pięć łyżekGoździki - osiemZiele angielskie - cztery-pięć ziarenekCukier - łyżeczkaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuGałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki świeżo startejOcet winny - 1/4 szklanki, czerwonyRodzynki - jedna-dwie łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Śledzie kroimy na kawałki, cebule na plastry. W rondelku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebule. Dodajemy goździki, ziele, cukier, sól, pieprz i dusimy. Gdy cebula zmięknie, dodajemy gałkę, ocet i rodzynki. Ostudzoną marynatę mieszamy ze śledziami, przykrywamy i odstawiamy przynajmniej na jedną dobę.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory