Ślimaczki drożdżowe z szynką i serem
Nazwaliśmy to danie ślimaczkami, bo chcemy wierzyć w to, że wolno się je zje i nie znikną w mgnieniu oka z talerza. No niestety. Wyszło jak zawsze.
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (12porcji)
-
Ciasto na pizzę - 1 opakowanieSzynka - 300 gSer żółty - 200 gMasło - 80 gBrązowy cukier demerara - 1 łyżkaSos sojowy - 1 łyżkaMusztarda stołowa - 1 łyżka
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Rozwiń arkusz ciasta na pizzę. Na cieście rozłóż plastry szynki, a na nich plastry żółtego sera. Zaczynając od dłuższego boku zwiń ciasto w roladę i dokładnie zlep miejsce łączenia ciasta. Pokrój roladę w około 3 cm kawałki i przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
2 / 2
W miseczce umieść masło, brązowy cukier, sos sojowy oraz musztardę. Rozpuść składniki w mikrofalówce, a następnie wymieszaj na jednolitą masę. Tak przygotowaną pastą posmaruj po wierzchu ślimaczki z ciasta. Wstaw blaszkę ze ślimaczkami do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 20 minut, aż nabiorą złotobrązowego koloru.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory