Składniki (4porcje)
-
Śliwki - 50 dag węgierekCebula czerwona - 3Ocet jabłkowy - 100 mlWino czerwone - 150 mlCukier - 10 dagImbir - 1 łyżeczka świeżo startegiCynamon - szczyptaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuCurry - do smakuGoździki - 2
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Obierz cebule i pokrój je w cienkie piórka. Śliwki wypestkuj, włóż do rondelka, duś jakieś 5-10 minut na maleńkim ogniu, aby puściły sok.
2 / 3
Potem wyjmij je, do soku dodaj ocet, wino, cukier, cebule i przyprawy, gotuj na małym ogniu bez pokrywki, aż do zgęstnienia. Od czasu do czasu mieszaj.
3 / 3
Wyjmij goździki z rondla, do sosu włóż śliwki, wymieszaj, zagotuj, zdejmij z ognia. Aromatyczne i pikantne śliwki są znakomitym dodatkiem do mięsa.
-
Zakupy
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory