Solona suszona kaczka

Solona suszona kaczka
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (1porcja)
-
Kaczka - 6 piersi ze skórąCzosnek - 9 ząbkówJałowiec - 12 jagódKolendra (ziarna) - 2 łyżeczkiGoździki - 4Liść laurowy - 3 najlepiej świeżeRozmaryn świeży - 2 gałązkiTymianek świeży - 4 gałązkiPieprz czarny w ziarnach - łyżeczkaAnyż - 2 gwiazdkiSól morska - 1 kg grubejBrązowy cukier demerara - 1 kg
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Mięso płuczemy, dokładnie osuszamy ręcznikami papierowymi, usuwamy wszelkie plamki krwi. W malakserze miksujemy pozostałe składniki.
2 / 4
Piersi kaczki układamy skórą do dołu w płytkim ceramicznym naczyniu, przykrywamy dokładnie mieszanką solno-cukrową (nie może wystawać nawet kawałek mięsa!). Przykrywamy przezroczystą folią i wstawiamy do lodówki na 3 dni.
3 / 4
Następnie wyjmujemy z mieszanki, jeszcze raz płuczemy i bardzo dokładnie osuszamy. Obwiązujemy każdą pierś szpagatem, z jednej strony zostawiając długi kawałek sznurka. Wieszamy na 5-7 dni w suchym i chłodnym pomieszczeniu (np. na strychu), luźno okryte kawałkami gazy.
4 / 4
Przed podaniem kaczkę kroimy na cieniutkie plasterki. Potem możemy trzymać mięso w lodówce owinięte w gazę.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory