Składniki (4porcje)
-
Papier ryżowy - 10 arkuszy TaoTaoKrewetki - 20 tygrysichPapryka czerwona - 1 strąkSzczypiorek - 1 pęczekRoszponka - 1Makaron ryżowy - 1/2 opakowania TaoTaoMasło - 2 łyżkiCzosnek - 2 ząbkiSól - do smakuSos słodko-kwaśny - najlepiej sos do sajgonek TaoTao
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jeśli mamy krewetki mrożone, rozmrażamy je, a następnie usuwamy ogonki. Na patelni rozgrzewamy masło. Dorzucamy krewetki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Solimy i podsmażamy przez 5-7minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Makaron ryżowy zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i odcedzamy po 5 minutach, również pozostawiając go do wystygnięcia. Paprykę kroimy w drobne słupki.
Zamaczamy po jednym arkuszu papieru ryżowego w ciepłej wodzie i rozkładamy na desce kuchennej. Na środku układamy listki roszponki, szczypiorek, paprykę, po dwie krewetki i po porcji makaronu ryżowego. Zawijamy szczelnie, zgodnie z opisem na opakowaniu, jak krokiety.
Podajemy z sosem do sajgonek. Spring rollsy możemy również usmażyć partiami w dużej ilości oleju lub posmarować tłuszczem i upiec w piekarniku.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory