Strudel jabłkowy z ciasta filo
- Można zamrażać? Nie
Składniki (10porcji)
-
Jabłka - 6, kwaśne, zielone (obrane i pokrojone w półcentymetrowe plasterki)Rodzynki - 1/2 szklankiBrązowy cukier demerara - 1,5 szklankiCynamon - szczyptaCiasto filo - opakowanieOlej rzepakowy - wedle uznania (może być roztopione masło)Ciastka - 1/2 szklanki, pokruszone (migdałowe lub razowe herbatniki)Maliny - 1/2 szklanki, świeże lub rozmrożoneSerek homogenizowany - 40 dag, waniliowy (lub jogurt)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozgrzej piekarnik do 170-180 st. C. Jabłka włóż do rondla o grubym dnie, dodaj rodzynki, cukier i cynamon, wlej odrobinę wody i duś, aż będą miękkie (10 minut). Ostudź w sosie. Ułóż 2 warstwy ciasta filo jedna na drugiej. Powierzchnię posmaruj olejem albo masłem i posyp pokruszonymi ciastkami. Przykryj 2 warstwami ciasta, posmaruj olejem lub masłem, posyp ciastkami. Przykryj następnymi 2 płatami ciasta, posmaruj olejem i posyp ciastkami. Na tej warstwie równomiernie rozłóż osączone jabłka (soku nie wylewaj), załóż boki ciasta, aby farsz nie wypadł i zwiń w rulon. Ciasto ułóż na natłuszczonej blasze i piecz około 25 minut na złoty kolor. W tym czasie przygotuj sos: jogurt waniliowy wymieszaj z syropem jabłkowym (możesz dodać nieco świeżej mięty, aby sos miał bardziej wyrazisty smak). Ciasto wyjmij z piekarnika, ostudź, pokrój na porcje. Podawaj z malinami i sosem. Rada: Jeśli nie masz ciasta filo, użyj cienko rozwałkowanego francuskiego. Strudel będzie grubszy, ale równie smaczny.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory