Świąteczne pierniki dla bliskich
- Można zamrażać? Nie
Składniki (20porcji)
-
Mąka pszenna - dwa kilogramySoda oczyszczona - 40 gPrzyprawa korzenna do piernika - 150 gJajka - sześć-osiemMasło - 1/2 kgMiód pszczeli - kilogramWódka - 50 ml
-
Lukier
Cukier puder - 1/2 kgBiałka - dwaSok cytrynowy - wyciśnięty z jednej cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przesiewamy mąkę, sodę i przyprawę. Masło i miód podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia, wlewamy do kopczyka z mąki. Dodajemy jajka, wyrabiamy, odkładamy do lodówki nawet na kilka tygodni. Po wyjęciu zostawiamy na kilka godzin w temperaturze pokojowej, dodajemy wódkę, zagniatamy. Wałkujemy, wykrawamy dowolne kształty, układamy na blasze i pieczemy w 180 st. C przez 7-10 minut, zależnie od grubości pierników. W makutrze ucieramy cukier i białka, dodajemy sok z cytryny, dolewając powoli, tak aby lukier miał właściwą, gęstą konsystencję. Wkładamy go do woreczka z odciętym rożkiem, wyciskamy wzory. Wychodzi około trzech kilogramów pierników na świąteczne prezenty dla przyjaciół. Można też upiec mniej ciastek, dzieląc składniki na pół lub na cztery.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory