Szampańska galaretka z owocami
Szampańska galaretka z owocami
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Galaretka
Wino białe - butelka, musująceŻelatyna - 2 łyżkiCukier - 2/3 szklanki
-
Oraz
Czerwone pomarańcze - fileciki wycięte z 4-6 sztukGrejpfrut czerwony/różowy - fileciki z 2 sztukMandarynki - kilka cząstekCukier - opcjonalnie, do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zrób galaretkę: namocz żelatynę w 3/4 szklanki zimnej wody. Po 5 minutach dodaj cukier, wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier i żelatyna się rozpuszczą (5 minut). Uwaga: żelatyny nie wolno zagotować! Musujące wino wlej do płaskiej szklanej salaterki, dodaj żelatynę i wymieszaj. Przykryj i odstaw na co najmniej 3 godziny do lodówki. Wymieszaj cytrusy, jeśli trzeba, dosłodź je do smaku. Owoce przełóż do miseczek, posyp pokrojoną w kostkę szampańską galaretką. Możesz skropić likierem pomarańczowym i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Rada: Najlepsza z wina wytrawnego. Jeśli kupiłeś wino słodkie, nie wsypuj cukru.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory