Szarlotka z marcepanem

Bożena Sikoń/Magazyn Kuchnia 24.12.2019 11:46
(brak ocen)
OCEŃ
Szarlotka z marcepanem
Szarlotka z marcepanem
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (0porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Masło ucieramy z cukrem i sokiem cytrynowym. Dodajemy po 1 jajku, a na końcu - mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wykładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy. Jabłka obieramy, kroimy w ósemki i układamy na cieście. Żółtko jajka ucieramy z cukrem i marcepanem. Oddzielnie ubijamy białko z mąką ziemniaczaną i cynamonem, po czym delikatnie łączymy z masą marcepanową. Jajeczną mieszanką zalewamy wcześniej przygotowany spód z jabłkami i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy 40 minut w 180°C.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps