Szaszłyki z kurczaka z sosem ziołowym

Zuzanna Wiciejowska/Magazyn Kuchnia 07.02.2020 12:17
(brak ocen)
OCEŃ
Szaszłyki z kurczaka z sosem ziołowym
Szaszłyki z kurczaka z sosem ziołowym
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Robimy marynatę: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Jogurt mieszamy z pastą curry, oliwą, czosnkiem, imbirem i pieprzem. Mięso kurczaka kroimy na kawałki o boku 4 cm, mieszamy z marynatą i wstawiamy na 12 godzin do lodówki (można to zrobić poprzedniego dnia). Następnie nadziewamy po 2 kawałki mięsa na patyczki szaszłykowe i smażymy 8 minut na grillu (na tackach posmarowanych oliwą) lub na patelni z rozgrzaną oliwą, na ciemnozłoty kolor, kilkakrotnie przewracając. Robimy sos: składniki miksujemy. Sos przykrywamy i schładzamy w lodówce. Robimy sałatkę: sałatę myjemy, osączamy, rwiemy na mniejsze kawałki. Ogórka obieramy, kroimy w plasterki, łączymy z sałatą, skrapiamy sokiem z limonki, polewamy oliwą, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy. Szaszłyki podajemy z sałatą, sos oddzielnie, w miseczce.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.