Szaszłyki z kurczaka z sosem ziołowym
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Pierś z kurczaka - 75 dagSok z limonki - z 1 limonki
-
Marynata:
Jogurt naturalny - 1/2 szklankiPasta curry - 3 łyżki łagodnejCzosnek - 2 ząbkiImbir - 2 łyżki startegoOliwa - łyżkaPieprz cayenne (pieprz kajeński) - 1/4 łyżeczki
-
Sos:
Mięta - pęczek świeżejKolendra (natka) - pęczek świeżejJogurt naturalny - 4 łyżkiImbir - 2.5 łyżki startegoChili - 1/3 łyżeczkiSok cytrynowy - łyżka
-
Sałatka:
Sałata masłowa - 1Ogórek szklarniowy - 1 świeżyOliwa - 2 łyżkiSok z limonki - z 1 limonkiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Robimy marynatę: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Jogurt mieszamy z pastą curry, oliwą, czosnkiem, imbirem i pieprzem. Mięso kurczaka kroimy na kawałki o boku 4 cm, mieszamy z marynatą i wstawiamy na 12 godzin do lodówki (można to zrobić poprzedniego dnia). Następnie nadziewamy po 2 kawałki mięsa na patyczki szaszłykowe i smażymy 8 minut na grillu (na tackach posmarowanych oliwą) lub na patelni z rozgrzaną oliwą, na ciemnozłoty kolor, kilkakrotnie przewracając. Robimy sos: składniki miksujemy. Sos przykrywamy i schładzamy w lodówce. Robimy sałatkę: sałatę myjemy, osączamy, rwiemy na mniejsze kawałki. Ogórka obieramy, kroimy w plasterki, łączymy z sałatą, skrapiamy sokiem z limonki, polewamy oliwą, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy. Szaszłyki podajemy z sałatą, sos oddzielnie, w miseczce.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory