Składniki (4porcje)
-
Jajka - 3Mąka pszenna - 300 gWoda - 200 ml gazowanejSól - szczypta
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Oddzielamy żółtka od białek, z białek ubijamy sztywną pianę. Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, pianę z białek, wodę gazowaną, sól i mieszamy na ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Przekładamy do rękawa cukierniczego lub foliowego worka z odciętym rożkiem. W głębokim garnku gotujemy osoloną wodę, mieszamy łyżką, aby powstał wir, wlewamy ciasto jednolitym strumieniem, gotujemy 2 minuty od wypłynięcia. Bawarskie kluseczki pszenne świetnie smakują z wędzonym wiejskim twarogiem, dymką i masłem lub do smażonej wątróbki.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory