Szwedzkie klopsiki mięsne

Haps 30.01.2020 14:24
(brak ocen)
OCEŃ
Szwedzkie klopsiki mięsne
Tradycyjne mielone z marchewką to kulinarne przedszkole. To proste danie nie zaskoczy nas niemiłymi niespodziankami i jest bezpieczne jak ramiona babci. Babcine klopsy są oczywiście niezastąpione, ale przyznajcie się: kto z Was będąc w IKEA, choć raz nie zajadał się szwedzkimi klopsikami? Od dziś te kultowe klopsy możecie zrobić samodzielnie w domu, w zestawie obiadowym przygotowanym całkowicie #poswojemu.
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Klopsiki:
Wymieszaj mielone mięso i cebulę w dużej misce. Dodaj do niego przyprawy, posiekane migdały i sułtanki, dopraw sola morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj. Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego ( ok. 20 g każda), umieść w brytfannie i polej olejem arachidowym. Piecz w temperaturze 225 °C przez 8-10 minut. Możesz także podsmażyć je na płycie grzewczej.

2 / 3

Jogurt z orzechami laskowymi:
Upraż ziarna kminku na gorącej, suchej patelni (pomiń ten krok, gdy korzystasz z wcześniej zmielonego kminku) i drobno go zmiel przy pomocy tłuczka i moździerza. Ponownie podgrzej patelnię i upraż orzechy laskowe, aż się zarumienią. Ostudź. Dość drobno posiekaj orzechy i miętę. Wymieszaj kminek z orzechami laskowymi, miętą i jogurtem, a następnie dopraw do smaku solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przed podaniem przechowuj w lodówce.

3 / 3

Marchewki w polewie pomarańczowej:
Obierz marchewki i pokrój w grube kawałki. umieść marchewki i pozostałe składniki w garnku. Przykryj i doprowadź do wrzenia. Gotuj marchewki do momentu, aż będą al dente lub chrupiąco miękkie. Odcedź i odstaw. Sok po marchewkach gotuj tak długo, aby powstał rzadki syrop i ponownie dodaj do niego marchewki.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA