Szynka w cieście

Honorata Piwowarska/Magazyn Kuchnia 12.12.2019 19:07
(brak ocen)
OCEŃ
Szynka w cieście
Szynka w cieście
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Szynkę wkładamy do dużej ilości wrzącej wody, gotujemy na bardzo małym ogniu 30 minut. Szynkę studzimy w wodzie, osuszamy. Ciasto: mąkę mieszamy z solą i rozdrobnionymi drożdżami. Mieszając, dodajemy oliwę i około 400 ml wody. Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę (powinno podwoić objętość). Szynkę nacieramy solą i świeżo zmielonym pieprzem (możemy też posypać tymiankiem). Z ciasta formujemy kulę. Nożem kroimy ciasto na krzyż, nie przecinając do końca. Powstałe ćwiartki rozchylamy, do środka wkładamy szynkę. Brzegi ciasta smarujemy białkiem, podnosimy do góry i dokładnie zlepiamy nad szynką. Układamy zlepieniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy rozmąconym żółtkiem, lekko nacinamy nożem np. w kratkę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st., pieczemy godzinę i 15 minut (temperaturę mięsa najłatwiej sprawdzimy termometrem ? gdy osiągnie 65 st., wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy na kwadrans. W tym czasie szynka osiągnie wymagane 70 st.).

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps