Szynka w cieście

- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Szynka - 1.5 kg (surowa lub peklowana)Jajka - 1Sól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuMąka pszenna - 700 gSól - 2 łyżeczkiDrożdże świeże - 30 gOliwa - 3 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Szynkę wkładamy do dużej ilości wrzącej wody, gotujemy na bardzo małym ogniu 30 minut. Szynkę studzimy w wodzie, osuszamy. Ciasto: mąkę mieszamy z solą i rozdrobnionymi drożdżami. Mieszając, dodajemy oliwę i około 400 ml wody. Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę (powinno podwoić objętość). Szynkę nacieramy solą i świeżo zmielonym pieprzem (możemy też posypać tymiankiem). Z ciasta formujemy kulę. Nożem kroimy ciasto na krzyż, nie przecinając do końca. Powstałe ćwiartki rozchylamy, do środka wkładamy szynkę. Brzegi ciasta smarujemy białkiem, podnosimy do góry i dokładnie zlepiamy nad szynką. Układamy zlepieniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy rozmąconym żółtkiem, lekko nacinamy nożem np. w kratkę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st., pieczemy godzinę i 15 minut (temperaturę mięsa najłatwiej sprawdzimy termometrem ? gdy osiągnie 65 st., wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy na kwadrans. W tym czasie szynka osiągnie wymagane 70 st.).
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory