Tadżin z ciecierzycy i kurczaka

- Można zamrażać? Nie
Składniki (5porcji)
-
Cebula - 1Czosnek - 6 ząbkówImbir - 1 łyżka startegoOliwa - 1 łyżkaPapryka mielona słodka - 1.5 łyżkiKurkuma w proszku - 1 łyżeczkaKolendra mielona - 1/2 łyżeczki nasion mielonychKumin (kmin rzymski) - 1/2 łyżeczkChili w proszku - 1/2 łyżeczkCynamon - szczypta mielonegoCiecierzyca - 2 puszkiPomidory z puszki - 1/2 puszki pokrojonychKolendra (natka) - garśćCytryna - 1Cytryna - 2 łyżki sokuUdka z kurczaka - 4Pierś z kurczaka - 2Marchewka - 3Fasolka szparagowa zielona - 10-15 dag ugotowanej al denteMięta - 1/4 szklanki posiekanej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Cebulę pokrojoną w piórka, roztarty czosnek i imbir szklimy na oliwie - 10 minut pod przykryciem na małym ogniu. Dodajemy przyprawy, smażymy kolejną minutę. Wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy osączoną ciecierzycę z puszki, pomidory wraz z zalewą, posiekaną świeżą kolendrę, cytrynę pokrojoną w cieniutkie półplasterki i sok cytrynowy. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy 10 minut.
Mięso kurczaka (udka kroimy na dwie części), nacieramy solą i pieprzem, wkładamy do garnka z ciecierzycą. Dusimy 30 minut pod przykryciem. Dodajemy obrane i pokrojone na kawałki marchewki, jeśli trzeba, dolewamy wody, tak aby składniki były przykryte, gotujemy 10 minut.
Dodajemy fasolkę, po 5 minutach zdejmujemy z ognia, przyprawiamy solą i pieprzem, ew. dodajemy jeszcze trochę soku z cytryny. Przed podaniem posypujemy miętą.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory