Tadżin z ciecierzycy i kurczaka

Małgorzata Marchewka/Magazyn Kuchnia 06.08.2020 14:12
(brak ocen)
OCEŃ
Tadżin z ciecierzycy i kurczaka
Tadżin z ciecierzycy i kurczaka
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (5 porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Cebulę pokrojoną w piórka, roztarty czosnek i imbir szklimy na oliwie - 10 minut pod przykryciem na małym ogniu. Dodajemy przyprawy, smażymy kolejną minutę. Wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy osączoną ciecierzycę z puszki, pomidory wraz z zalewą, posiekaną świeżą kolendrę, cytrynę pokrojoną w cieniutkie półplasterki i sok cytrynowy. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy 10 minut.

2 / 3

Mięso kurczaka (udka kroimy na dwie części), nacieramy solą i pieprzem, wkładamy do garnka z ciecierzycą. Dusimy 30 minut pod przykryciem. Dodajemy obrane i pokrojone na kawałki marchewki, jeśli trzeba, dolewamy wody, tak aby składniki były przykryte, gotujemy 10 minut.

3 / 3

Dodajemy fasolkę, po 5 minutach zdejmujemy z ognia, przyprawiamy solą i pieprzem, ew. dodajemy jeszcze trochę soku z cytryny. Przed podaniem posypujemy miętą.




Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps