Tort naleśnikowy, czyli pasticcio di frittate

Adam Chrząstowski, Magazyn Kuchnia 24.05.2021 16:07
(brak ocen)
OCEŃ
Tort naleśnikowy, czyli pasticcio di frittate
Tort naleśnikowy (Pasticcio di frittate)
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (1porcja)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Składniki ciasta dokładnie mieszamy i smażymy około dwunastu cienkich naleśników. 

2 / 4

Prawdziwki moczymy w wodzie. Natkę drobniutko siekamy z czosnkiem i skórką z cytryny. Boczniaki myjemy i kroimy w paseczki. Podsmażamy natkę, czosnek i skórkę na oliwie. Dodajemy boczniaki oraz suszone grzyby. Dalej smażymy do miękkości, aż cały płyn wyparuje. Przyprawiamy solą i pieprzem. 

3 / 4

Przygotowujemy dość płynny beszamel. Z masła i mąki robimy zasmażkę, zalewamy gorącym mlekiem i bulionem. Mieszamy, aż zgęstnieje. Do połowy sosu dodajemy posiekany szpinak i 2 łyżki parmezanu. 

4 / 4

Smarujemy dno okrągłego żaroodpornego naczynia łyżką zielonego beszamelu. Układamy na nim jeden naleśnik, warstwę grzybów i kawałeczki masła. Kładziemy kolejny naleśnik, posmarowany białym beszamelem i tak dalej. Kończymy warstwą białego sosu. Posypujemy parmezanem i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 15 minut, aż ser się zrumieni.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.