Tort naleśnikowy, czyli pasticcio di frittate
- Można zamrażać? Nie
Składniki (1porcja)
-
Ciasto
Mąka pszenna - 5-6 łyżekJajka - 2Mleko 2.0 proc. - szklankaWoda - 4 łyżkiMasło - 2 łyżki roztopionegoSól - szczypta
-
Farsz
Grzyby suszone - 5 dag prawdziwkówNatka pietruszki - pęczekCzosnek - ząbekSkórka z cytryny - wedle uznaniaBoczniaki - 75 dagOliwa - 2 łyżkiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
-
Beszamel
Masło - 5-7 dagMąka pszenna - 5-7 dagMleko 2.0 proc. - 375 ml
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Składniki ciasta dokładnie mieszamy i smażymy około dwunastu cienkich naleśników.
Prawdziwki moczymy w wodzie. Natkę drobniutko siekamy z czosnkiem i skórką z cytryny. Boczniaki myjemy i kroimy w paseczki. Podsmażamy natkę, czosnek i skórkę na oliwie. Dodajemy boczniaki oraz suszone grzyby. Dalej smażymy do miękkości, aż cały płyn wyparuje. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowujemy dość płynny beszamel. Z masła i mąki robimy zasmażkę, zalewamy gorącym mlekiem i bulionem. Mieszamy, aż zgęstnieje. Do połowy sosu dodajemy posiekany szpinak i 2 łyżki parmezanu.
Smarujemy dno okrągłego żaroodpornego naczynia łyżką zielonego beszamelu. Układamy na nim jeden naleśnik, warstwę grzybów i kawałeczki masła. Kładziemy kolejny naleśnik, posmarowany białym beszamelem i tak dalej. Kończymy warstwą białego sosu. Posypujemy parmezanem i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 15 minut, aż ser się zrumieni.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory