Tort z mąki gryczanej (Torta di grano saraceno)

Tessa Capponi-Borawska/Magazyn Kuchnia 20.05.2020 14:39
(brak ocen)
OCEŃ
Tort z mąki gryczanej (Torta di grano saraceno)
Tort z mąki gryczanej (Torta di grano saraceno)
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6 porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

Masło ubijamy z połową cukru. Jedno po drugim dodajemy żółtka, ciągle ubijając, a następnie mąkę, cukier waniliowy, migdały i szczyptę soli. Białka ubijamy na sztywno, powoli dodając resztę cukru. Delikatnie mieszamy pianę z ciastem.

2 / 2

Tortownicę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Wlewamy ciasto i pieczemy w 180 st. C przez 45 minut. Wyjmujemy i studzimy. Tort kroimy w poprzek na 2 krążki i smarujemy konfiturą. Składamy i posypujemy cukrem pudrem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps