Tortilla pszenna

Honorata Piwowarska/Magazyn Kuchnia 30.01.2020 23:25
(brak ocen)
OCEŃ
Tortilla pszenna
Tortilla pszenna
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Mąkę mieszamy z solą (możemy je przesiać). Dodajemy margarynę, łączymy (tłuszcz powinien być dokładnie połączony z mąką, zanim dodamy wodę). Wlewamy po łyżce wodę (w sumie 4-5 łyżek, w zależności od rodzaju mąki), wyrabiamy ok. 3 minut, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne - ale nie kleiste. Dzielimy na 6 części. Przykrywamy ściereczkę i zostawiamy na 30 minut. Porcje ciasta wałkujemy, obracając tortille. Wałkujemy od środka krążka na zewnątrz, równomiernie naciskając wałek (tortille powinny mieć średnicę 22-23 cm).

Patelnię mocno rozgrzewamy (wylana na nią kropla wody od razu powinna skwierczeć). Układamy jedną tortillę i smażymy 15-30 sekund z każdej strony, aż jej brzeg zacznie się podwijać, a na spodzie placka pojawią się brązowe pęcherzyki. Podajemy od razu lub przykrywamy wilgotną ściereczkę, by placki nie wyschły. Przechowujemy w folii spożywczej w lodówce nie dłużej niż 2 dni.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.