Składniki (4porcje)
-
Mąka pszenna - 175 gSól - 1/2 łyżeczkiMargaryna - 30 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mąkę mieszamy z solą (możemy je przesiać). Dodajemy margarynę, łączymy (tłuszcz powinien być dokładnie połączony z mąką, zanim dodamy wodę). Wlewamy po łyżce wodę (w sumie 4-5 łyżek, w zależności od rodzaju mąki), wyrabiamy ok. 3 minut, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne - ale nie kleiste. Dzielimy na 6 części. Przykrywamy ściereczkę i zostawiamy na 30 minut. Porcje ciasta wałkujemy, obracając tortille. Wałkujemy od środka krążka na zewnątrz, równomiernie naciskając wałek (tortille powinny mieć średnicę 22-23 cm).
Patelnię mocno rozgrzewamy (wylana na nią kropla wody od razu powinna skwierczeć). Układamy jedną tortillę i smażymy 15-30 sekund z każdej strony, aż jej brzeg zacznie się podwijać, a na spodzie placka pojawią się brązowe pęcherzyki. Podajemy od razu lub przykrywamy wilgotną ściereczkę, by placki nie wyschły. Przechowujemy w folii spożywczej w lodówce nie dłużej niż 2 dni.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory