Udziec jagnięcy faszerowany kozim serem i jabłkami

Magazyn Kuchnia 27.01.2021 13:19
(brak ocen)
OCEŃ
Udziec jagnięcy faszerowany kozim serem i jabłkami
Udziec jagnięcy faszerowany kozim serem i jabłkami
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Rozgrzewamy piekarnik do 190 st. C. Dusimy jabłka i szalotki na maśle, studzimy, mieszamy z serem, orzechami i miętą, solimy i pieprzymy.

2 / 3

Udziec rozcinamy wzdłuż kości udowej, usuwamy kości. Mięso układamy na desce stroną przecięcia do dołu i lekko rozklepujemy tłuczkiem, aby uzyskać płat mniej więcej równej grubości. Nacieramy obie strony solą i pieprzem. Na wewnętrznej stronie mięsa rozkładamy nadzienie, rolujemy, zakładając brzegi (inaczej nadzienie wypłynie) i obwiązujemy nicią.

3 / 3

Rozgrzewamy oliwę w brytfannie, obsmażamy mięso z każdej strony. Układamy je na ruszcie piekarnika, pod spód wsuwamy blachę. Pieczemy około godziny, smarując pieczeń co pewien czas skapującym tłuszczem. Upieczone mięso zawijamy w folię aluminiową, czekamy 10 minut, aż soki rozłożą się w mięsie. Zdejmujemy folię, nić, kroimy na porcje.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps