Udziec jagnięcy faszerowany kozim serem i jabłkami

- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Jabłka - 2 kwaśne pokrojone w kostkęSzalotka - 2-3 posiekaneMasło - 1 łyżkaSer kozi miękki - 300 gOrzeszki pinii - 120-130 gMięta - 1 garść posiekanejSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuJagnięcina - udziec 2-2.2 kgOliwa - 1 łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozgrzewamy piekarnik do 190 st. C. Dusimy jabłka i szalotki na maśle, studzimy, mieszamy z serem, orzechami i miętą, solimy i pieprzymy.
Udziec rozcinamy wzdłuż kości udowej, usuwamy kości. Mięso układamy na desce stroną przecięcia do dołu i lekko rozklepujemy tłuczkiem, aby uzyskać płat mniej więcej równej grubości. Nacieramy obie strony solą i pieprzem. Na wewnętrznej stronie mięsa rozkładamy nadzienie, rolujemy, zakładając brzegi (inaczej nadzienie wypłynie) i obwiązujemy nicią.
Rozgrzewamy oliwę w brytfannie, obsmażamy mięso z każdej strony. Układamy je na ruszcie piekarnika, pod spód wsuwamy blachę. Pieczemy około godziny, smarując pieczeń co pewien czas skapującym tłuszczem. Upieczone mięso zawijamy w folię aluminiową, czekamy 10 minut, aż soki rozłożą się w mięsie. Zdejmujemy folię, nić, kroimy na porcje.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory