Warienniki z makiem (pierożki z makiem na słodko)

Magazyn Kuchnia 09.12.2019 13:56
(brak ocen)
OCEŃ
Warienniki z makiem (pierożki z makiem na słodko)
Warienniki z makiem (pierożki na słodko)
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: do godziny

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zagnieć luźne ciasto pierogowe z podanych składników. Ulep kulę i przykryj miską, aby nie obeschła. Przygotuj nadzienie: mak sparz wrzątkiem i pozostaw na sitku, żeby odciekł. Następnie przepuść przez maszynkę (możesz dwa, a nawet trzy razy), dodaj cukier i jajko, wymieszaj. Rozwałkuj ciasto, wytnij kółka, na każdym ułóż porcję nadzienia. Sklejaj jak pierogi, gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny masła. Podawaj ze śmietaną i konfiturami. Możesz udekorować owocami.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps