Warienniki z makiem (pierożki z makiem na słodko)
Warienniki z makiem (pierożki na słodko)
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: do godziny
Składniki (4porcje)
-
Ciasto
Mąka pszenna - 1 kgJajka - 2Woda - szklanka, ciepłejMasło - 4 dag + do gotowaniaSól - szczypta
-
Nadzienie
Mak niebieski - 2 szklankiCukier - 5 dagJajka - 1
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zagnieć luźne ciasto pierogowe z podanych składników. Ulep kulę i przykryj miską, aby nie obeschła. Przygotuj nadzienie: mak sparz wrzątkiem i pozostaw na sitku, żeby odciekł. Następnie przepuść przez maszynkę (możesz dwa, a nawet trzy razy), dodaj cukier i jajko, wymieszaj. Rozwałkuj ciasto, wytnij kółka, na każdym ułóż porcję nadzienia. Sklejaj jak pierogi, gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny masła. Podawaj ze śmietaną i konfiturami. Możesz udekorować owocami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory