Warstwowy sernik jogurtowy z malinami
- Można zamrażać? Nie
Składniki (10porcji)
-
Składniki na warstwę jogurtowo-malinową:
Jogurt grecki - 500 gMaliny - 500 gŚmietana 30 proc. - 200 mlCukier puder - 4 łyżkiŻelatyna - 8 łyżeczekWoda - 1/2 szklanki, gorącej
-
Składniki na warstwę jogurtowo-serową:
Jogurt grecki - 200 gSerek philadelphia - 200 gCukier puder - 2 łyżkiŻelatyna - 1 1/2 łyżeczkiWoda - 1/4 szklanki, gorącej
-
Dodatkowo:
Biszkopty - okrągłe, do wyłożenia formyMaliny - do ozdobyMięta - do ozdoby
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na początku przygotuj masę malinowo-jogurtową: żelatynę rozpuść w 1/2 szklanki gorącej wody i odstaw do ostudzenia. Maliny zmiksuj blenderem na gładki mus. W dużej misce wymieszaj mus malinowy z jogurtem i cukrem pudrem.
Nabierz dwie łyżki masy malinowej, dodaj je do rozpuszczonej żelatyny i dokładnie wymieszaj. Dodaj kolejne dwie łyżki masy malinowej, ponownie dokładnie wymieszaj, i tak zahartowaną żelatynę dodaj do miski z masą malinową. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę. Śmietankę ubij na sztywną pianę. Dodaj bitą śmietanę do masy malinowej i delikatnie wymieszaj.
Na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ułóż warstwę okrągłych biszkoptów. Przełóż do tortownicy masę malinową, delikatnie wygładź wierzch i wstaw ciasto do lodówki co najmniej na godzinę.
Następnie przygotuj warstwę jogurtowo-serową. Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki gorącej wody i odstaw do ostudzenia. Serek śmietankowy wymieszaj z jogurtem oraz cukrem pudrem na jednolitą masę. Nabierz dwie łyżki masy serowej, dodaj je do rozpuszczonej żelatyny i dokładnie wymieszaj. Tak zahartowaną żelatynę dodaj do miski z masą serową i dokładnie wymieszaj. Przełóż masę serową na wstępnie schłodzoną masę malinową i wygładź wierzch. Ozdób wierzch ciasta malinami i ponownie wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory