Warstwowy sernik jogurtowy z malinami

Haps 26.02.2020 11:30
(brak ocen)
OCEŃ
Warstwowy sernik jogurtowy z malinami
Nie zawsze jest malinowo, jak masz ochotę na słodkie, a jesteś na diecie przed wakacjami. Ale w takich sytuacjach poratuje cię lekki serniczek na jogurtach greckich.
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (10porcji)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Na początku przygotuj masę malinowo-jogurtową: żelatynę rozpuść w 1/2 szklanki gorącej wody i odstaw do ostudzenia. Maliny zmiksuj blenderem na gładki mus. W dużej misce wymieszaj mus malinowy z jogurtem i cukrem pudrem.

2 / 4

Nabierz dwie łyżki masy malinowej, dodaj je do rozpuszczonej żelatyny i dokładnie wymieszaj. Dodaj kolejne dwie łyżki masy malinowej, ponownie dokładnie wymieszaj, i tak zahartowaną żelatynę dodaj do miski z masą malinową. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę. Śmietankę ubij na sztywną pianę. Dodaj bitą śmietanę do masy malinowej i delikatnie wymieszaj.

3 / 4

Na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ułóż warstwę okrągłych biszkoptów. Przełóż do tortownicy masę malinową, delikatnie wygładź wierzch i wstaw ciasto do lodówki co najmniej na godzinę.

4 / 4

Następnie przygotuj warstwę jogurtowo-serową. Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki gorącej wody i odstaw do ostudzenia. Serek śmietankowy wymieszaj z jogurtem oraz cukrem pudrem na jednolitą masę. Nabierz dwie łyżki masy serowej, dodaj je do rozpuszczonej żelatyny i dokładnie wymieszaj. Tak zahartowaną żelatynę dodaj do miski z masą serową i dokładnie wymieszaj. Przełóż masę serową na wstępnie schłodzoną masę malinową i wygładź wierzch. Ozdób wierzch ciasta malinami i ponownie wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps