Wątróbka po wenecku
Wątróbka po wenecku
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Wątróbka - 1 kg cielęcejCebula - 2Masło - 4 łyżkiWino białe - 1/2 szklanki wytrawnegoSłonina - 15 dag w plasterkachŚmietana 18 proc. - 1/2 szklankiRodzynki - 3 łyżkiKolendra mielona - 1/2 łyżeczkiSkórka z cytryny - łyżeczkaSól - wedle uznaniaPieprz czarny mielony - wedle uznania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Wątróbkę opłucz, osusz, usuń błonki. Cebulę pokrój, zeszklij na maśle i przełóż do żaroodpornego naczynia. Dodaj wino i rodzynki. Kolendrę wymieszaj ze skórką cytrynową, solą i pieprzem.
2 / 4
Natrzyj wątróbkę, zawiń w plastry słoniny, obwiąż nitką. Włóż do naczynia z cebulą i piecz 30 minut w temp. 180 st.
3 / 4
Upieczoną wątróbkę pokrój na plastry (wcześniej usuń słoninę i nitkę), ułóż na ogrzanym talerzu.
4 / 4
Sos z pieczenia wymieszaj ze śmietaną, podgrzej, polej plastry wątróbki. Możesz podawać ze szpinakiem i ryżem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory