Wino z buraków ćwikłowych

Magazyn Kuchnia 05.02.2020 15:09
(brak ocen)
OCEŃ
Wino z buraków ćwikłowych
Wino z buraków ćwikłowych
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (10porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Buraków nie obieramy, tylko bardzo dokładnie myjemy je szczotką. Kroimy w plastry, zalewamy 5 l wrzątku, dodajemy imbir, mieszamy i odstawiamy na 4 dni. Powstały płyn przecedzamy i wlewamy do gąsiora, a buraki wyciskamy w sokowirówce. Łączymy sok z płynem, dodajemy cukier oraz sok z cytryn i dopełniamy do 10 litrów wodą z rozpuszczonym w niej cukrem. Zaszczepiamy nastaw drożdżami. Pijemy po 8-9 miesiącach. 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps