Składniki (6porcji)
-
Orzechy nerkowca - 2 szklankiDaktyle - 300 gMigdały - 1 szklankaCynamon - 1 łyżeczkaImbir - szczyptaCytryna - z połowy cytrynyOlej kokosowy - 2 łyżkiSyrop z agawy - 2 łyżkiMleko roślinne - ew. 1/5 szklankiPorzeczki czarne - 1/2 szklanki
-
Do dekoracji:
Zioła - do dekoracjiPorzeczki czarne - do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Nerkowce zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia na co najmniej 2 godziny. Przygotowujemy spód sernika: daktyle, migdały, cynamon i imbir wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Tortownicę wyściełamy przezroczystą folią do żywności. Daktylowe ciasto przekładamy na spód formy i ugniatamy, wyrównując powierzchnię. Wstawiamy do lodówki.
Odsączamy namoczone nerkowce, wkładamy do kielicha blendera. Dodajemy sok z cytryny, olej i syrop z agawy. Miksujemy, aż do uzyskania jednolitej masy. Jeśli jest zbyt gęsta, podczas miksowania powoli dolewamy mleko roślinne. Otrzymaną masę przekładamy do miski, dodajemy porzeczki i delikatnie mieszamy.
Rozprowadzamy na schłodzonym daktylowym spodzie, potrząsając tortownicą, aby masa się równomiernie rozłożyła w formie i przylegała do spodu. Schładzamy w lodówce przez 2 godziny lub przez 20 minut w zamrażalniku. Przed podaniem dekorujemy świeżymi ziołami i porzeczkami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory