Witariański sernik z orzechów nerkowca z czarnymi porzeczkami

Alicja Rokicka/Magazyn Kuchnia 27.01.2021 13:17
(brak ocen)
OCEŃ
Witariański sernik z orzechów nerkowca z czarnymi porzeczkami
Witariański sernik z orzechów nerkowca z czarnymi porzeczkami
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Nerkowce zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia na co najmniej 2 godziny. Przygotowujemy spód sernika: daktyle, migdały, cynamon i imbir wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Tortownicę wyściełamy przezroczystą folią do żywności. Daktylowe ciasto przekładamy na spód formy i ugniatamy, wyrównując powierzchnię. Wstawiamy do lodówki.

2 / 3

Odsączamy namoczone nerkowce, wkładamy do kielicha blendera. Dodajemy sok z cytryny, olej i syrop z agawy. Miksujemy, aż do uzyskania jednolitej masy. Jeśli jest zbyt gęsta, podczas miksowania powoli dolewamy mleko roślinne. Otrzymaną masę przekładamy do miski, dodajemy porzeczki i delikatnie mieszamy. 

3 / 3

Rozprowadzamy na schłodzonym daktylowym spodzie, potrząsając tortownicą, aby masa się równomiernie rozłożyła w formie i przylegała do spodu. Schładzamy w lodówce przez 2 godziny lub przez 20 minut w zamrażalniku. Przed podaniem dekorujemy świeżymi ziołami i porzeczkami.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.