Wytrawna konfitura pomarańczowa z rozmarynem

Junona Lamcha-Grynberg, Magazyn Kuchnia 18.12.2019 13:43
(brak ocen)
OCEŃ
Wytrawna konfitura pomarańczowa z rozmarynem
Wytrawna konfitura pomarańczowa z rozmarynem
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: powyżej godziny

Składniki (8porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Cytrusy myjemy i sparzamy, skórkę cieniutko obieramy i kroimy w paseczki albo ścieramy na tarce, a potem zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na sicie. Owoce starannie oczyszczamy z białego albedo. Ostrym nożem wykrawamy cząstki, oddzielamy pestki, wyrzucamy błonki. Pestki zawijamy w gazik, który zawiązujemy w supełek. Cząstki owoców, sparzoną skórkę, pestki w gaziku oraz rozmaryn zasypujemy cukrem i stawiamy na niedużym ogniu. Gotujemy ok. 3 godzin, mieszając od czasu do czasu, aż konfitura zacznie gęstnieć i brązowieć. Wyjmujemy rozmaryn i gazik z pestkami. Gorącą konfiturę przekładamy do małych, wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Odwracamy, kiedy wystygnie.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps