Wytrawne ciastka z makiem

Giedré Barauskiené, Magazyn Kuchnia 06.12.2019 10:48
(brak ocen)
OCEŃ
Wytrawne ciastka z makiem
Wytrawne ciastka z makiem
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: powyżej godziny

Składniki (10porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Mieszamy sól, proszek do pieczenia i mąkę. Wyrabiamy z masłem i makiem, aż powstanie kruszonka. Wlewamy 5 łyżek zimnej wody, szybko zagniatamy. Zawijamy w folię kuchenną, wkładamy do lodówki na godzinę. Rozwałkowujemy na grubość 2 mm i wycinamy ciastka. Pieczemy (180 st. C, 10-15 minut). Jeśli któreś ciastko zbytnio wyrośnie - spłaszczamy je łyżką. Takie ciastka pasują do sera lub foie gras.      OPAKOWANIE:1. Przygotowujemy drewniane pudełko po serze camembert (takie ma na przykład Camembert Le Rustique).2. Ostudzone ciastka układamy po kilka w piramidki i związujemy kawałkiem rafii lub wstążką. 3. Z ozdobnego papieru wycinamy kółko i wkładamy je do przykrywki pudełka. Spód pudełka wyściełamy cieniutką bibułą.4. Z zewnątrz oklejamy pudełko aksamitną wstążką. Można też wziąć tylko spód pudełka, ułożyć w nim więcej ciastek i zawinąć w celofan.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps