Zabajone

Grzegorz Goleń, Magazyn Kuchnia 28.01.2021 16:48
(brak ocen)
OCEŃ
Zabajone
Zabajone
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Niewysoki garnek napełnij do połowy wodą. Zagotuj, zmniejsz gaz. Żółtka wlej do metalowej miseczki, ubij z cukrem, używając trzepaczki lub miksera ustawionego na niskie obroty. Gdy masa będzie gęsta i puszysta, ustaw miseczkę nad parą, ale koniecznie tak, aby nie dotykała powierzchni wody.

2 / 3

Powoli wlewając wino, energicznie ubijaj mikserem. Gdy rozrzedzona piana ponownie stanie się puszysta i gęsta, zdejmij miskę z ognia i ubijaj jeszcze 2 minuty.

3 / 3

Zabajone możesz podawać na gorąco i na zimno. Jest też pysznym sosem do owocowej sałatki Macedonia - ulubionego deseru Lombardczyków.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA