Zabajone
Zabajone
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Niewysoki garnek napełnij do połowy wodą. Zagotuj, zmniejsz gaz. Żółtka wlej do metalowej miseczki, ubij z cukrem, używając trzepaczki lub miksera ustawionego na niskie obroty. Gdy masa będzie gęsta i puszysta, ustaw miseczkę nad parą, ale koniecznie tak, aby nie dotykała powierzchni wody.
2 / 3
Powoli wlewając wino, energicznie ubijaj mikserem. Gdy rozrzedzona piana ponownie stanie się puszysta i gęsta, zdejmij miskę z ognia i ubijaj jeszcze 2 minuty.
3 / 3
Zabajone możesz podawać na gorąco i na zimno. Jest też pysznym sosem do owocowej sałatki Macedonia - ulubionego deseru Lombardczyków.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory