Zapiekanka z gruszek i kasztanów

Joanna Szachowska-Tarkowska, Magazyn Kuchnia 17.11.2020 15:34
(brak ocen)
OCEŃ
Zapiekanka z gruszek i kasztanów
Zapiekanka z gruszek i kasztanów
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Grillujemy orzechy na suchej patelni i studzimy, a następnie siekamy. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę, wycinając środki i pestki. 

2 / 4

Formę do zapiekanki smarujemy odrobiną masła i układamy w niej gruszki. Kasztany rozgniatamy palcami na drobne cząstki, posypujemy nimi gruszki. Laskę wanilii przecinamy i wyłuskujemy z niej ziarenka, a następnie posypujemy nimi owoce. Mieszamy. 

3 / 4

Bułkę tartą mieszamy z orzechami, mąką i resztą posiekanego masła, rozcieramy w dłoniach do uzyskania konsystencji grubego piasku. Posypujemy tym zapiekankę i pieczemy 30 min w 180 st. C. 

 

4 / 4

Podajemy ją przestudzoną, w towarzystwie lodów waniliowych lub polaną słodką śmietanką.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA