Zapiekanka z gruszek i kasztanów
Zapiekanka z gruszek i kasztanów
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Orzechy włoskie - 75 g obranychGruszki - 6 dojrzałych, np. WilliamsMasło - 100 gKasztany jadalne - 12 z puszkiWanilia - 1 laskaBułka tarta - 100 gMąka pszenna - 150 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Grillujemy orzechy na suchej patelni i studzimy, a następnie siekamy. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę, wycinając środki i pestki.
2 / 4
Formę do zapiekanki smarujemy odrobiną masła i układamy w niej gruszki. Kasztany rozgniatamy palcami na drobne cząstki, posypujemy nimi gruszki. Laskę wanilii przecinamy i wyłuskujemy z niej ziarenka, a następnie posypujemy nimi owoce. Mieszamy.
3 / 4
Bułkę tartą mieszamy z orzechami, mąką i resztą posiekanego masła, rozcieramy w dłoniach do uzyskania konsystencji grubego piasku. Posypujemy tym zapiekankę i pieczemy 30 min w 180 st. C.
4 / 4
Podajemy ją przestudzoną, w towarzystwie lodów waniliowych lub polaną słodką śmietanką.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory