Żółta zupa paprykowa
Żółta zupa paprykowa
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Papryka żółta - 6Cebula - 1 małaOliwa - 1 łyżkaWoda - 2 szklankiSól - do smakuSerek philadelphia - 4 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 5
Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki.
2 / 5
W ciężkim garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy cebulę i dusimy na średnim ogniu, aż zmięknie, ale uwaga: nie może się przyrumienić.
3 / 5
Dodajemy paprykę, chwilę smażymy, po czym dolewamy 2 szklanki wody. Solimy.
4 / 5
Doprowadzamy wszystko do wrzenia, po czym garnek przykrywamy. Zmniejszamy gaz i gotujemy, aż papryka będzie miękka.
5 / 5
Zdejmujemy garnek z ognia, do papryki dodajemy serek i wszystko miksujemy na gładką masę. Jeśli zupa jest za gęsta, można dolać trochę wody i jeszcze raz zmiksować. Podajemy na gorąco, ozdabiając każdą porcję kilkoma kroplami bardzo dobrej oliwy.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory