Żółta zupa paprykowa

Natalia Korcelli-Włodarska/Magazyn Kuchnia 18.02.2020 17:10
(brak ocen)
OCEŃ
Żółta zupa paprykowa
Żółta zupa paprykowa
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki.

2 / 5

W ciężkim garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy cebulę i dusimy na średnim ogniu, aż zmięknie, ale uwaga: nie może się przyrumienić.

3 / 5

Dodajemy paprykę, chwilę smażymy, po czym dolewamy 2 szklanki wody. Solimy.

4 / 5

Doprowadzamy wszystko do wrzenia, po czym garnek przykrywamy. Zmniejszamy gaz i gotujemy, aż papryka będzie miękka.

5 / 5

Zdejmujemy garnek z ognia, do papryki dodajemy serek i wszystko miksujemy na gładką masę. Jeśli zupa jest za gęsta, można dolać trochę wody i jeszcze raz zmiksować. Podajemy na gorąco, ozdabiając każdą porcję kilkoma kroplami bardzo dobrej oliwy.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.