Zupa z soczewicy podstawowa

Magazyn Kuchnia 10.02.2020 16:52
(brak ocen)
OCEŃ
Zupa z soczewicy podstawowa
Zupa z soczewicy
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przebierz i wypłucz soczewicę. Włóż do garnka, wlej 6 szklanek wody, gotuj 30 minut. Gdy będzie zupełnie miękka, przetrzyj ją przez sitko (albo zmiksuj malakserem), lekko rozcieńcz zimną wodą, przypraw do smaku. Ponownie ustaw garnek na ogniu, zagotuj, zmniejsz ogień. Gotuj tak długo, aż zupa ponownie zgęstnieje. Wlej stopione, gorące masło, wymieszaj i od razu podawaj. UWAGA: to przepis podstawowy. Zupę można przyprawić sokiem z cytryny i roztartym ząbkiem czosnku.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps