Zupa z żółtych pomidorów
Zupa z żółtych pomidorów
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Oliwa - 2 łyżkiSzynka - 5-6 dag pokrojonej w cieniutki plastryDymka - 1 pęczekCzosnek - 1 łyżka posiekanegoLiść laurowy - 1Pomidory - 1 kg żółtychBulion drobiowy - 1 szklankaWoda - 2 szklankiSól - 1/2 łyżeczkiPieprz czarny mielony - 1/4 łyżeczkiŚmietana 12 proc. - 4-6 łyżek gęstej i kwaśnej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
W rondlu rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy szynkę i smażymy, mieszając, 1-2 minuty, aż zacznie się rumienić. Dodajemy posiekane dymki, czosnek i listek laurowy. Nie przerywając mieszania, dusimy, aż dymki będą miękkie i lekko przyrumienione (ok. 6-8 minut). Teraz dodajemy do rondla drobno pokrojone pomidory, wlewamy bulion i wodę, dodajemy sól i pieprz. Częściowo przykrywamy i gotujemy 15-20 minut. Wyjmujemy listek laurowy, jeśli trzeba jeszcze raz przyprawiamy do smaku.
2 / 2
Zupę wlewamy do miseczek, każdą porcję dekorujemy sporym kleksem śmietany. Ta zupa jest równie wyśmienita, jeśli zrobimy ją z zielonych pomidorów, A i ze zwykłych, czerwonych smakuje nie gorzej!
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory