Zupa z żółtych pomidorów

Magda Duklas/Magazyn Kuchnia 22.07.2020 14:44
(brak ocen)
OCEŃ
Zupa z żółtych pomidorów
Zupa z żółtych pomidorów
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

W rondlu rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy szynkę i smażymy, mieszając, 1-2 minuty, aż zacznie się rumienić. Dodajemy posiekane dymki, czosnek i listek laurowy. Nie przerywając mieszania, dusimy, aż dymki będą miękkie i lekko przyrumienione (ok. 6-8 minut). Teraz dodajemy do rondla drobno pokrojone pomidory, wlewamy bulion i wodę, dodajemy sól i pieprz. Częściowo przykrywamy i gotujemy 15-20 minut. Wyjmujemy listek laurowy, jeśli trzeba jeszcze raz przyprawiamy do smaku.

2 / 2

Zupę wlewamy do miseczek, każdą porcję dekorujemy sporym kleksem śmietany. Ta zupa jest równie wyśmienita, jeśli zrobimy ją z zielonych pomidorów, A i ze zwykłych, czerwonych smakuje nie gorzej!

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.