Żur owsiany

Magazyn Kuchnia 09.01.2020 13:20
(brak ocen)
OCEŃ
Żur owsiany
Żur owsiany
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

mąkę umieszczamy w naczyniu (najlepiej kamionkowym), dodajemy pokruszony chleb lub drożdże. Zalewamy letnią wodą, przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy "czapa" mąki zacznie się unosić, a całość uzyska kwaskowaty, orzeźwiający smak (przeważnie po 2-3 dniach) - zakwas jest gotów. Robimy zupę. Grzyby moczymy przez kilka godzin w 1/2 l wody, potem dolewamy 2,5 l wody i gotujemy na małym ogniu, aż grzyby będą prawie miękkie (ok. 30 min). Zakwas przecedzamy, mocno odciskając w rękach sfermentowaną mąkę. Powstały w ten sposób płyn łączymy z wywarem, solimy i gotujemy 30 min. Na 5 min przed końcem dodajemy zmiażdżony czosnek i ew. pokrojoną w grube plastry kiełbasę. Żur podajemy z całymi, ugotowanymi osobno ziemniakami lub wiejskim razowym chlebem. Możemy go również okrasić skwarkami z przysmażonej na chrupko słoniny. Uwaga: jeśli chcemy ugotować żur kilka razy z rzędu, do nowego zakwasu wystarczy dodać trochę sfermentowanej mąki z poprzedniego kiszenia. Wedle opinii miejscowych znawców, taki właśnie żur jest najlepszy.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps