Żur owsiany
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Mąka razowa - 1 łyżkaPłatki owsiane - 2 łyżkiChleb razowy - 1 mały kawałekDrożdże świeże - 1/2 łyżeczkiWoda - 1 litrWoda - 3 litryGrzyby suszone - 1 garśćCzosnek - 1-2 ząbkiSól - do smakuKiełbasa - 20 dagSłonina - 10 dag
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
mąkę umieszczamy w naczyniu (najlepiej kamionkowym), dodajemy pokruszony chleb lub drożdże. Zalewamy letnią wodą, przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy "czapa" mąki zacznie się unosić, a całość uzyska kwaskowaty, orzeźwiający smak (przeważnie po 2-3 dniach) - zakwas jest gotów. Robimy zupę. Grzyby moczymy przez kilka godzin w 1/2 l wody, potem dolewamy 2,5 l wody i gotujemy na małym ogniu, aż grzyby będą prawie miękkie (ok. 30 min). Zakwas przecedzamy, mocno odciskając w rękach sfermentowaną mąkę. Powstały w ten sposób płyn łączymy z wywarem, solimy i gotujemy 30 min. Na 5 min przed końcem dodajemy zmiażdżony czosnek i ew. pokrojoną w grube plastry kiełbasę. Żur podajemy z całymi, ugotowanymi osobno ziemniakami lub wiejskim razowym chlebem. Możemy go również okrasić skwarkami z przysmażonej na chrupko słoniny. Uwaga: jeśli chcemy ugotować żur kilka razy z rzędu, do nowego zakwasu wystarczy dodać trochę sfermentowanej mąki z poprzedniego kiszenia. Wedle opinii miejscowych znawców, taki właśnie żur jest najlepszy.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory