Składniki (2porcje)
-
Pomidory suszone - 50 gPomarańcze - sok z 1Wermut - 50 ml białego i wytrawnegoOrzeszki pinii - 30 gChili - 1Czosnek - 2-3 ząbkiOliwa - 100 mlŻurawina suszona - 50 gParmezan - 1 łyżka świeżo startego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Pomidory siekamy i gotujemy z sokiem z pomarańczy i wermutem, aż płyn zredukuje się do 3-4 łyżek. Orzeszki prażymy na suchej patelni. Miksujemy pomidory wraz z płynem, posiekanymi chilli i czosnkiem oraz orzeszkami i oliwą. Mieszamy z żurawinami i parmezanem.
2 / 2
Wkładamy do wyparzonych słoiczków i zalewamy oliwą, aby przykryła pesto. Podajemy z ciepłą bagietką lub jako sos do makaronu.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory