Smakołyki na Dzień Dziecka. Przepisy na pyszne i zdrowe przekąski, które zachwycą nie tylko dzieci

Dzieci uwielbiają pomagać w kuchni. Doskonałym pomysłem na prezent z okazji ich dnia, będzie zatem wspólne przygotowywanie czegoś słodkiego. Oto 10 przepisów na smakołyki, które możecie zrobić dla swoich pociech i - co najważniejsze - także w ich towarzystwie.
Muffiny jogurtowe Muffiny jogurtowe fot. Tatiana Kochkina / shutterstock.com

Proste babeczki

Muffiny są o tyle dobre do przygotowania wspólnie z dzieckiem, iż w ich przypadku nie trzeba nawet dokładnie mieszać ciasta (inaczej będą za twarde). Dodatkową atrakcją dla młodszego pomocnika będzie udekorowanie ostudzonych babeczek, na przykład ulubioną polewą, lukrem, kremem i/lub cukrowymi ozdobami.

Muffiny z jogurtem

375 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g masła
3 łyżki miodu
330 g jogurtu o smaku brzoskwini i mango
2 jaja
szczypta soli

Do niewielkiego rondelka przełóż masło i miód, podgrzewaj, aż się rozpuszczą, a następnie odstaw do ostudzenia. Jajka roztrzep z jogurtem. Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól, zrób w środku dołek i wlej masło z miodem oraz jogurt z jajkami. Całość wymieszaj, by połączyć składniki, jednak nie mieszaj zbyt długo, ponieważ masa powinna być grudkowata. Foremkę na 12 muffinek wyłóż papilotkami lub wysmaruj masłem i wypełnij gotowym ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 20-25 min lub do chwili, kiedy patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Po tym czasie wyjmij formę z piekarnika, odczekaj około 5 min i delikatnie wyjmij muffinki, po czym przełóż je na metalową kratkę, aby wystygły.

Autor: Zuzanna Wiciejowska

Andruty z chałwą Andruty z chałwą Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Domowe wafelki

Takie wafle to również doskonały sposób na smakołyk, który szybko i bez trudu wykonasz wraz z dzieckiem. Możesz je także przełożyć gotowym kremem czekoladowym, wymieszanym z orzechami. Dobrym "smarowidłem" będzie także masa z przepisu na tort waflowy Pischinger.

Andruty z chałwą

1 opakowanie kwadratowych lub okrągłych andrutów
25 dag dobrej chałwy (najlepiej czekoladowej)
1 kostka (25 dag) masła

Posiekaj chałwę, utrzyj ją mikserem na gładką masę, powoli dodając miękkie masło. Gdy powstanie puszysty krem, przełóż nim wafle, przyciśnij deseczką i obciąż paroma książkami. Pozostaw na całą noc w chłodnym miejscu, a potem pokrój na równe kwadraty. Wafle możesz przełożyć masą ze stopionych krówek.

Źródło: Nowa Kuchnia Polska

Lody malinowe Lody malinowe Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Lody na patyku

Pyszną i zdrową alternatywą dla ciastek będą te lody z dodatkiem maślanki lub jogurtu. Oprócz malin, możesz do ich zrobienia wykorzystać także truskawki lub jagody. Jeśli nie masz specjalnych pojemniczków na lody na patykach, możesz wykorzystać opakowania po jogurtach i łyżeczki. Jeśli dziecko ma alergię na nabiał, możesz zrobić lody z samego musu owocowego - również będą pyszne.

Lody malinowe

500 g malin
maślanka lub jogurt
cukier do smaku

Maliny zmiksuj i posłódź do smaku. Mus możesz przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek. Odlej połowę, a do reszty dodaj maślankę - około 1/2 szklanki. Foremki do lodów napełnij najpierw częścią musu, zamroź go i kiedy stwardnieje, wlej część z maślanką, włóż przykrywkę z patyczkiem i zamrażaj, najlepiej przez całą noc.

Autor: Zuzanna Wiciejowska

Ciasteczka z okienkiem Ciasteczka z okienkiem fot. Hristo_Chorbadzhiyski / shutterstock.com

Ciasteczka z dżemem

Kruche, maślane ciasteczka, wypełnione dżemem, to nie tylko dobry sposób na wspólną zabawę podczas pieczenia. Ponieważ ciasteczka można "rozebrać na części pierwsze", zapewnią dzieciom dobrą zabawę także podczas jedzenia.

Maślane ciasteczka z sokiem malinowym

600 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g masła
3 żółtka
2 łyżki cukru pudru
1/2 szklanki soku malinowego
konfitury malinowe do przełożenia ciasteczek
cukier puder do posypania

Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i posiekaj z kawałkami schłodzonego masła. Dodaj żółtka, cukier puder i sok malinowy, szybko wyrób ciasto. Owiń je w folię i wstaw do lodówki na godzinę. Rozwałkuj ciasto na grubość 5 mm i wytnij szklanką kółka. W połowie kółek wytnij kieliszkiem środek tak, by powstały krążki. Ułóż ciasteczka na blasze i piecz 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.
Uwaga! Ciasteczka są różowe i łatwo przeoczyć moment, gdy się zarumienią, trzeba je sprawdzać w czasie pieczenia. Wystudzone kółeczka posmaruj konfiturami, przykryj krążkami, lekko dociśnij i posyp cukrem pudrem.

Autor: Aneta Kosiba

Kruche ciasteczka z ziarnami Kruche ciasteczka z ziarnami Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Smaczne wycinanki

Ciasteczka, które można wycinać w dowolne kształty to również duża frajda dla najmłodszych "kucharzy". Można posypać je zarówno ziarnami, jak w naszym przepisie, jak i na przykład samym cukrem. Jeśli upieczesz je bez jakiejkolwiek posypki, możesz także udekorować je lukrem lub polewą czekoladową.

Kruche ciasteczka z ziarnami

200 g zimnej margaryny pokrojonej w małe kawałki
3/4 szklanki cukru
2 żółtka
2.5 szklanki mąki
sól
1 żółtko do posmarowania
mała garść ziaren słonecznika
mała garść ziaren dyni

Ziarna słonecznika i dyni upraż na suchej patelni. Zdejmij z ognia, przełóż do miseczki, lekko oprósz solą i wymieszaj. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj sól, małe kawałki margaryny i wszystko posiekaj tak, by powstały drobne okruchy. Żółtka utrzyj z cukrem na gładką masę. Masę dodaj do mąki i szybko zagnieć elastyczne ciasto. Wszystkie składniki ciasta zagniataj niezbyt długo, żeby nie zrobiło się twarde. Zagniecione ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 2 godziny (tak przygotowane ciasto możesz przechowywać w lodówce do tygodnia). Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 0,5 cm. Foremkami wycinaj dowolne kształty. Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj rozmąconym żółtkiem wymieszanym z łyżką wody i posyp uprażonymi ziarnami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C (termoobieg 150 st. C) na mniej więcej 10 minut lub do czasu zrumienienia.

Autor: Junona Lamcha-Grynberg

Tartaletki z kremem waniliowym i truskawkami Tartaletki z kremem waniliowym i truskawkami Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agenc

Z budyniem i truskawkami

Takie babeczki można urozmaicić także innymi owocami, na przykład borówkami, jagodami, brzoskwiniami itp. Dekorowanie pozostaw swojemu młodszemu pomocnikowi - będzie się świetnie bawił. Dla dzieci, które nie przepadają za owocami przygotuj ciasteczka z samym budyniem.

Tartaletki z kremem waniliowym i truskawkami

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru
150 g zimnego masła
2-3 łyżki bardzo zimnej wody

Krem waniliowy:
2 szklanki mleka 3
2-proc.
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 żółtka
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki kartoflanej
truskawki (dużo)

Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj posiekane masło, opuszkami palców wyrób ciasto, tak aby przypominało kruszonkę, następnie dodaj lodowatą wodę i szybko wyrób gładkie ciasto. Wyrobione ciasto zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 30 minut. Następnie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto i wykładaj nim foremki do tartaletek (mnie wyszło 12 sztuk). Dno nakłuj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 st. C przez około 20 minut na jasnozłoty kolor. Upieczone babeczki wystudź na kratce. Do rondelka z grubym dnem i powłoką teflonową wlej mleko, dodaj ekstrakt waniliowy i doprowadź do wrzenia. Żółtka ubij z cukrem na puszysty kogel-mogel, dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Do mieszaniny powolutku wlej gorące mleko, cały czas mieszając. Całość wlej z powrotem do rondla i podgrzewaj, stale mieszając, aż krem zagotuje się i zgęstnieje. Wystudź. Wystudzonym kremem napełniaj tartaletki, na wierzchu układaj połówki truskawek.

Autor: Zuzanna Wiciejowska

Batoniki czekoladowo-orzechowe Batoniki czekoladowo-orzechowe Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Słodkie i zdrowe

Batoniki domowej roboty są z pewnością o wiele zdrowsze niż te, które można kupić w sklepie. Możesz również pobawić się z dzieckiem w "domową cukiernię". Zaproponuj mu, żeby samo wybrało ulubione dodatki, na przykład dowolne suszone owoce lub orzechy.

Batoniki czekoladowo-orzechowe

200 g płatków owsianych
25 g wiórków kokosowych
140 g masła
50 g jasnego cukru muscavado lub zwykłego trzcinowego
5 łyżek złotego syropu cukrowego lub płynnego miodu
100 g orzechów brazylijskich
50 g całych migdałów
1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady
masło do natłuszczenia formy

W misce wymieszaj płatki owsiane z wiórkami kokosowymi. Orzechy z migdałami posiekaj i przełóż do osobnej miseczki, tak samo przygotuj czekoladę. W rondelku o grubym dnie rozpuść masło, cukier i syrop (lub miód). Podgrzewaj mieszając od czasu do czasu, aż cały cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia, przelej do płatków i wymieszaj. Masę przełóż do foremki o boku ok. 23 cm, wyłożonej pergaminem i lekko natłuszczonej masłem. Masę rozprowadź równomiernie łyżką, dociśnij ją lekko dłonią i spłaszcz. Posyp posiekanymi orzechami i migdałami, a następnie posiekaną w grubą kostkę czekoladą i ponownie dociśnij. Foremkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 35 minut. Wystudź, wyjmij z formy i pokrój w paski.
Rada: do przygotowania batoników możesz użyć dowolnych ulubionych orzechów, tzw. mieszanki studenckiej, mieszanki orzechów i kandyzowanych owoców lub skórki pomarańczowej.

Autor: Zuzanna Wiciejowska

Migdałowe paluszki Migdałowe paluszki Fot. Ahanov Michael / shutterstock.com

Migdałowe paluszki

Wspólnie z dzieckiem możesz także przygotować te chrupiące, migdałowe patyczki. Nawet, jeśli nie wyjdą idealnie proste, dziecko i tak będzie zadowolone, że mogło pomóc w trakcie pieczenia.

Patyczki migdałowe

50 dag mielonych migdałów (ze skórką)
50 dag cukru pudru
2 łyżki mąki
3 białka
po 7-8 dag białej i gorzkiej czekolady
mąka do posypania stolnicy

W misce wymieszaj migdały z przesianym cukrem pudrem i mąką. Dodaj lekko ubite białka, zagnieć na jednolitą, twardą masę. Na oprószonej mąką stolnicy uformuj około dwudziestu patyczków o długości 15-20 cm. Ułóż je na dwóch blachach wyścielonych papierem pergaminowym, piecz po 12 minut w temperaturze 150-170°C. Odłóż do ostygnięcia. W tym czasie rozpuść - oddzielnie - białą i ciemną czekoladę. Polej przestudzone patyczki. Możesz posypać płatkami migdałowymi.

Źródło: Miesięcznik Kuchnia
Galaretka malinowo-kokosowa Galaretka malinowo-kokosowa Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Deser w paski

Do tej galaretki można także wykorzystać inne owoce, na przykład truskawki lub pomarańcze. Jeśli nie posiadasz mleka kokosowego, możesz w takiej samej ilości zwykłego mleka zagotować 3-4 łyżki wiórków kokosowych, które sprawią, iż mleko zyska kokosowy aromat. Wiórki można odcedzić przed dodaniem żelatyny, jak i pozostawić je w deserze - dzięki nim będzie miał o wiele bardziej atrakcyjną fakturę.

Galaretka malinowo-kokosowa

1 opakowanie galaretki malinowej
200 g malin
1 (400 ml) puszka mleka kokosowego
2-3 łyżeczki żelatyny

Galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Kiedy wystygnie, przelej ją do specjalnego naczynia lub do pucharków i dodaj maliny. Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody, aby spęczniała. Mleko kokosowe podgrzej w małym rondelku i do gorącego dodaj napęczniałą żelatynę. Podgrzewaj, aż całkowicie się rozpuści (ale nie gotuj!). Na stężałą część malinową wylej przestudzoną galaretkę kokosową, wystudź i wstaw do lodówki, aby stężała.

Autor: Zuzanna Wiciejowska

Tort z kaszy manny Agnieszki Kręglickiej Tort z kaszy manny Agnieszki Kręglickiej Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

A może tort?

Jeśli chcesz zrobić dla dziecka tort, może skusisz się na ten z kaszy manny z owocami? Owszem zawiera masło, ale podobny skład ma większość klasycznych tortowych kremów. Ciasto to ma poza tym dwie, istotne zalety - przygotujesz je łatwo (także z pomocą dziecka), a do tego niewielkim kosztem.

Tort z kaszy manny Agnieszki Kręglickiej

ciasteczka amaretti do wyłożenia dna tortownicy (lub biszkopty)
1 i 1/2 szklanki mleka
3 łyżki kaszy manny
2 łyżki cukru
laska wanilii
1 kostka masła (najlepiej takiego
które schłodzone mocno twardnieje)
3/4 szklanki cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki kakao (opcjonalnie)
owoce sezonowe
dżem morelowy lub opakowanie galaretki morelowej

Kaszę wymieszaj z mlekiem, 2 łyżkami cukru i rozciętą laską wanilii. Powoli podgrzewaj i gotuj 10-15 minut na niedużym ogniu, mieszając. Zdejmij z gazu i ostudź, mieszaj czasami, pilnując, by na wierzchu nie utworzyła się skórka. Usuń laskę wanilii. Kostkę wyjętego wcześniej z lodówki masła (powinno być miękkie) ubij z cukrem pudrem i żółtkami. Do masy dodawaj stopniowo ostudzoną kaszę, ubijając na małych obrotach. Smak można urozmaicić, dzieląc masę na pół i połowę mieszając z 2 łyżkami kakao. Na spodzie małej tortownicy (19 cm, jeśli ma być większa, to trzeba podwoić składniki ciasta) ułóż ciasno amaretti (lub biszkopty), na warstwie amaretti wyłóż kakaową część masy, wyrównaj, na to wyłóż warstwę białą. Wygładź górną warstwę i na wierzchu ułóż owoce. Możesz je posmarować podgrzanym dżemem morelowym lub zalać tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na 3 godziny.

Autor: Zuzanna Wiciejowska

Więcej o:
Copyright © Agora SA