Ciasto pszczółka - uczta nie tylko dla podniebienia. Jak je zrobić? Mamy przepis
Ciasto pszczółka to uczta nie tylko dla podniebienia, ale także dla oczu. Połączenie lekkiego biszkoptu, pysznego kremu i soczystych brzoskwiń to prawdziwa rozkosz dla smakosza! Dekoracja - urocze pszczółki ucieszy każdego, niezależnie od wieku. Jak zrobić ciasto pszczółka? Mamy dla Was przepis!
Ciasto pszczółka to jeden z tych wypieków, który idealnie smakuje podany w pogodny dzień jako podwieczorek w pięknym wiosennym ogrodzie. Nawet jeśli warunki spożywania ciasta będą inne, bez wątpienia przywiedzie dobrą atmosferę – jego smak oraz wygląd przypadnie do gustu łasuchom w każdym wieku. Sprawdźcie nasz przepis na ciasto pszczółka i do dzieła!
Ciasto pszczółka – przepis krok po kroku
Składniki:
Na biszkopt (na niedużą blachę):
- 1/2 szklanki mąki,
- 4 średnie jajka,
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru,
- 6 łyżek cukru,
- odrobina zimnej wody
Na krem:
- opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru,
- 2 żółtka,
- 400 ml mleka,
- 250 ml śmietanki kremówki,
- 250 g serka mascarpone,
- 3-4 łyżki cukru
Na mus brzoskwiniowy:
- 2 puszki brzoskwiń w syropie (minus brzoskwinie do ozdoby),
- 2 galaretki brzoskwiniowe
Do ozdoby:
- kilkanaście odłożonych połówek brzoskwiń w syropie,
- 1/2 tabliczki mlecznej czekolady,
- kilkanaście płatków migdałów
Ciasto pszczółka – sposób przygotowania krok po kroku
Przygotuj biszkopt:
- Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę i, cały czas ubijając, dodawaj cukier. Mieszaj, aż cukier się rozpuści, a na koniec dodaj żółtka.
- Zmniejsz obroty miksera i dodawaj stopniowo mąkę. Następnie wsyp obydwa budynie i wymieszaj.
- Małą prostokątną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto. Piekarnik nastaw na 180*C i piecz biszkopt przez około 20 minut, aż wyrośnie i ładnie się zrumieni. Po upieczeniu odstaw go do wystudzenia.
Przygotuj krem śmietankowy:
- Odlej 1 szklankę mleka, a pozostałą ilość zagotuj w garnku. Do zimnego mleka wsyp budyń i dobrze rozmieszaj. Potem dodaj także żółtka i ponownie wymieszaj. Do gotującego się mleka wsyp cukier, a potem przelej zawartość kubka. Mieszając, poczekaj, aż całość się zagotuje i wtedy zdejmij garnek z ognia. Odstaw do wystudzenia.
- Śmietankę kremówkę ubij na sztywno, używając robota kuchennego. Następnie, na mniejszych obrotach, wmieszaj do niej serek mascarpone i dodaj cukier.
- Gdy budyń wystygnie, zdejmij z niego zastygnięty wierzch i wymieszaj go mikserem. Potem partiami, na wolnych obrotach, dodawaj do niego krem śmietankowy.
Przygotuj mus brzoskwiniowy:
- Odłóż kilkanaście brzoskwiń do ozdoby. Pozostałe wyjmij z syropu do osobnego garnka i zblenduj, aby powstało puree. Jeżeli będzie zbyt gęste, dodaj trochę syropu.
- Puree z brzoskwiń podgrzewaj, aż się zagotuje, a potem zdejmij z ognia. Wtedy wsyp do musu obie galaretki i mieszaj, aż się rozpuszczą. Odstaw do przestudzenia.
Przygotuj i udekoruj ciasto:
- Biszkopt nasącz odrobiną syropu z brzoskwiń.
- Na biszkopcie rozsmaruj przygotowany krem śmietankowy.
- Na krem wyłóż przestudzony mus z brzoskwiń.
- Odłożone połówki owoców poukładaj obok siebie na czystej powierzchni. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i namaluj nią paski oraz oczka na brzoskwiniach. W każdą połówkę wbij 2 płatki z migdałów, aby powstały skrzydełka. Tak przygotowane brzoskwinie układaj równomiernie na musie.
- Ciasto wstaw do lodówki na całą noc, by dobrze zastygło. Podawaj schłodzone.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Racuchy lubią prawie wszyscy. Mamy wspaniały przepis na wersję budyniową
-
Sernik jak ser z dziurami. Przepis na niebanalny deser robi furorę w sieci
-
Wypowiedź Magdy Gessler ws. restauracji namieszała ludziom w głowach. "Zmieniła pani zdanie!". Odpowiada: Nie
-
Pączki hiszpańskie - wspaniała alternatywa dla naszego klasyku. Idealne na karnawał i tłusty czwartek [PRZEPIS]
-
Zostało ci trochę chleba? Zapomnij o bułce tartej, a tym bardziej o wyrzucaniu. Zrób pizzę zero waste
- Zamów obiad Babci i Dziadkowi z Delivery Week!
- Duża paczka Familijnych na filmową domówkę
- Pieczecie własne chleby? Mamy genialny przepis na pięcioskładnikową wersję na piwie
- Wykwintność i prostota w jednym, czyli karnawał z Appetitą!
- DIETA DLA MÓZGU: Dietetyk ujawnia, jak dobra dieta może poprawić nasze zdrowie psychiczne