Ciasto pszczółka - uczta nie tylko dla podniebienia. Jak je zrobić? Mamy przepis

Ciasto pszczółka to uczta nie tylko dla podniebienia, ale także dla oczu. Połączenie lekkiego biszkoptu, pysznego kremu i soczystych brzoskwiń to prawdziwa rozkosz dla smakosza! Dekoracja - urocze pszczółki ucieszy każdego, niezależnie od wieku. Jak zrobić ciasto pszczółka? Mamy dla Was przepis!

Ciasto pszczółka to jeden z tych wypieków, który idealnie smakuje podany w pogodny dzień jako podwieczorek w pięknym wiosennym ogrodzie. Nawet jeśli warunki spożywania ciasta będą inne, bez wątpienia przywiedzie dobrą atmosferę – jego smak oraz wygląd przypadnie do gustu łasuchom w każdym wieku. Sprawdźcie nasz przepis na ciasto pszczółka i do dzieła!

Ciasto pszczółka – przepis krok po kroku

Składniki:

Na biszkopt (na niedużą blachę):

  • 1/2 szklanki mąki,
  • 4 średnie jajka,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru,
  • 6 łyżek cukru,
  • odrobina zimnej wody

Na krem:

  • opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru,
  • 2 żółtka,
  • 400 ml mleka,
  • 250 ml śmietanki kremówki,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 3-4 łyżki cukru

Na mus brzoskwiniowy:

  • 2 puszki brzoskwiń w syropie (minus brzoskwinie do ozdoby),
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

Do ozdoby:

  • kilkanaście odłożonych połówek brzoskwiń w syropie,
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady,
  • kilkanaście płatków migdałów

Ciasto pszczółka – sposób przygotowania krok po kroku

Przygotuj biszkopt:

  1. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę i, cały czas ubijając, dodawaj cukier. Mieszaj, aż cukier się rozpuści, a na koniec dodaj żółtka.
  2. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj stopniowo mąkę. Następnie wsyp obydwa budynie i wymieszaj.
  3. Małą prostokątną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto. Piekarnik nastaw na 180*C i piecz biszkopt przez około 20 minut, aż wyrośnie i ładnie się zrumieni. Po upieczeniu odstaw go do wystudzenia.

Przygotuj krem śmietankowy:

  1. Odlej 1 szklankę mleka, a pozostałą ilość zagotuj w garnku. Do zimnego mleka wsyp budyń i dobrze rozmieszaj. Potem dodaj także żółtka i ponownie wymieszaj. Do gotującego się mleka wsyp cukier, a potem przelej zawartość kubka. Mieszając, poczekaj, aż całość się zagotuje i wtedy zdejmij garnek z ognia. Odstaw do wystudzenia.
  2. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno, używając robota kuchennego. Następnie, na mniejszych obrotach, wmieszaj do niej serek mascarpone i dodaj cukier.
  3. Gdy budyń wystygnie, zdejmij z niego zastygnięty wierzch i wymieszaj go mikserem. Potem partiami, na wolnych obrotach, dodawaj do niego krem śmietankowy.

Przygotuj mus brzoskwiniowy:

  1. Odłóż kilkanaście brzoskwiń do ozdoby. Pozostałe wyjmij z syropu do osobnego garnka i zblenduj, aby powstało puree. Jeżeli będzie zbyt gęste, dodaj trochę syropu.
  2. Puree z brzoskwiń podgrzewaj, aż się zagotuje, a potem zdejmij z ognia. Wtedy wsyp do musu obie galaretki i mieszaj, aż się rozpuszczą. Odstaw do przestudzenia.

Przygotuj i udekoruj ciasto:

  1. Biszkopt nasącz odrobiną syropu z brzoskwiń.
  2. Na biszkopcie rozsmaruj przygotowany krem śmietankowy.
  3. Na krem wyłóż przestudzony mus z brzoskwiń.
  4. Odłożone połówki owoców poukładaj obok siebie na czystej powierzchni. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i namaluj nią paski oraz oczka na brzoskwiniach. W każdą połówkę wbij 2 płatki z migdałów, aby powstały skrzydełka. Tak przygotowane brzoskwinie układaj równomiernie na musie.
  5. Ciasto wstaw do lodówki na całą noc, by dobrze zastygło. Podawaj schłodzone.
Zobacz wideo Zobacz także, jak przygotować pięknego i równie pysznego baranka.
Więcej o: