Ciasto pszczółka - uczta nie tylko dla podniebienia. Jak je zrobić? Mamy przepis | Jak ugotować? Haps.pl
Ciasto pszczółka - uczta nie tylko dla podniebienia. Jak je zrobić? Mamy przepis
REKLAMA
aleko
Ciasto pszczółka to uczta nie tylko dla podniebienia, ale także dla oczu. Połączenie lekkiego biszkoptu, pysznego kremu i soczystych brzoskwiń to prawdziwa rozkosz dla smakosza! Dekoracja - urocze pszczółki ucieszy każdego, niezależnie od wieku. Jak zrobić ciasto pszczółka? Mamy dla Was przepis!
Zdjęcie publikujemy dzięki uprzejmości pani Anny Waszczuk, autorki przedstawionego ciasta.
REKLAMA
REKLAMA
Ciasto pszczółka to jeden z tych wypieków, który idealnie smakuje podany w pogodny dzień jako podwieczorek w pięknym wiosennym ogrodzie. Nawet jeśli warunki spożywania ciasta będą inne, bez wątpienia przywiedzie dobrą atmosferę – jego smak oraz wygląd przypadnie do gustu łasuchom w każdym wieku. Sprawdźcie nasz przepis na ciasto pszczółka i do dzieła!
2 puszki brzoskwiń w syropie (minus brzoskwinie do ozdoby),
2 galaretki brzoskwiniowe
Do ozdoby:
kilkanaście odłożonych połówek brzoskwiń w syropie,
1/2 tabliczki mlecznej czekolady,
kilkanaście płatków migdałów
Ciasto pszczółka – sposób przygotowania krok po kroku
Przygotuj biszkopt:
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę i, cały czas ubijając, dodawaj cukier. Mieszaj, aż cukier się rozpuści, a na koniec dodaj żółtka.
Zmniejsz obroty miksera i dodawaj stopniowo mąkę. Następnie wsyp obydwa budynie i wymieszaj.
Małą prostokątną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto. Piekarnik nastaw na 180*C i piecz biszkopt przez około 20 minut, aż wyrośnie i ładnie się zrumieni. Po upieczeniu odstaw go do wystudzenia.
Przygotuj krem śmietankowy:
Odlej 1 szklankę mleka, a pozostałą ilość zagotuj w garnku. Do zimnego mleka wsyp budyń i dobrze rozmieszaj. Potem dodaj także żółtka i ponownie wymieszaj. Do gotującego się mleka wsyp cukier, a potem przelej zawartość kubka. Mieszając, poczekaj, aż całość się zagotuje i wtedy zdejmij garnek z ognia. Odstaw do wystudzenia.
Śmietankę kremówkę ubij na sztywno, używając robota kuchennego. Następnie, na mniejszych obrotach, wmieszaj do niej serek mascarpone i dodaj cukier.
Gdy budyń wystygnie, zdejmij z niego zastygnięty wierzch i wymieszaj go mikserem. Potem partiami, na wolnych obrotach, dodawaj do niego krem śmietankowy.
Przygotuj mus brzoskwiniowy:
Odłóż kilkanaście brzoskwiń do ozdoby. Pozostałe wyjmij z syropu do osobnego garnka i zblenduj, aby powstało puree. Jeżeli będzie zbyt gęste, dodaj trochę syropu.
Puree z brzoskwiń podgrzewaj, aż się zagotuje, a potem zdejmij z ognia. Wtedy wsyp do musu obie galaretki i mieszaj, aż się rozpuszczą. Odstaw do przestudzenia.
Przygotuj i udekoruj ciasto:
Biszkopt nasącz odrobiną syropu z brzoskwiń.
Na biszkopcie rozsmaruj przygotowany krem śmietankowy.
Na krem wyłóż przestudzony mus z brzoskwiń.
Odłożone połówki owoców poukładaj obok siebie na czystej powierzchni. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i namaluj nią paski oraz oczka na brzoskwiniach. W każdą połówkę wbij 2 płatki z migdałów, aby powstały skrzydełka. Tak przygotowane brzoskwinie układaj równomiernie na musie.
Ciasto wstaw do lodówki na całą noc, by dobrze zastygło. Podawaj schłodzone.
Zobacz wideo Zobacz także, jak przygotować pięknego i równie pysznego baranka.