Ciasto pszczółka - uczta nie tylko dla podniebienia. Jak je zrobić? Mamy przepis | Jak ugotować? Haps.pl
Ciasto pszczółka - uczta nie tylko dla podniebienia. Jak je zrobić? Mamy przepis
REKLAMA
aleko
Ciasto pszczółka to uczta nie tylko dla podniebienia, ale także dla oczu. Połączenie lekkiego biszkoptu, pysznego kremu i soczystych brzoskwiń to prawdziwa rozkosz dla smakosza! Dekoracja - urocze pszczółki ucieszy każdego, niezależnie od wieku. Jak zrobić ciasto pszczółka? Mamy dla Was przepis!
Zdjęcie publikujemy dzięki uprzejmości pani Anny Waszczuk, autorki przedstawionego ciasta.
REKLAMA
Ciasto pszczółka to jeden z tych wypieków, który idealnie smakuje podany w pogodny dzień jako podwieczorek w pięknym wiosennym ogrodzie. Nawet jeśli warunki spożywania ciasta będą inne, bez wątpienia przywiedzie dobrą atmosferę – jego smak oraz wygląd przypadnie do gustu łasuchom w każdym wieku. Sprawdźcie nasz przepis na ciasto pszczółka i do dzieła!
2 puszki brzoskwiń w syropie (minus brzoskwinie do ozdoby),
2 galaretki brzoskwiniowe
Do ozdoby:
kilkanaście odłożonych połówek brzoskwiń w syropie,
1/2 tabliczki mlecznej czekolady,
kilkanaście płatków migdałów
Ciasto pszczółka – sposób przygotowania krok po kroku
Przygotuj biszkopt:
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę i, cały czas ubijając, dodawaj cukier. Mieszaj, aż cukier się rozpuści, a na koniec dodaj żółtka.
Zmniejsz obroty miksera i dodawaj stopniowo mąkę. Następnie wsyp obydwa budynie i wymieszaj.
Małą prostokątną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto. Piekarnik nastaw na 180*C i piecz biszkopt przez około 20 minut, aż wyrośnie i ładnie się zrumieni. Po upieczeniu odstaw go do wystudzenia.
Przygotuj krem śmietankowy:
Odlej 1 szklankę mleka, a pozostałą ilość zagotuj w garnku. Do zimnego mleka wsyp budyń i dobrze rozmieszaj. Potem dodaj także żółtka i ponownie wymieszaj. Do gotującego się mleka wsyp cukier, a potem przelej zawartość kubka. Mieszając, poczekaj, aż całość się zagotuje i wtedy zdejmij garnek z ognia. Odstaw do wystudzenia.
Śmietankę kremówkę ubij na sztywno, używając robota kuchennego. Następnie, na mniejszych obrotach, wmieszaj do niej serek mascarpone i dodaj cukier.
Gdy budyń wystygnie, zdejmij z niego zastygnięty wierzch i wymieszaj go mikserem. Potem partiami, na wolnych obrotach, dodawaj do niego krem śmietankowy.
Przygotuj mus brzoskwiniowy:
Odłóż kilkanaście brzoskwiń do ozdoby. Pozostałe wyjmij z syropu do osobnego garnka i zblenduj, aby powstało puree. Jeżeli będzie zbyt gęste, dodaj trochę syropu.
Puree z brzoskwiń podgrzewaj, aż się zagotuje, a potem zdejmij z ognia. Wtedy wsyp do musu obie galaretki i mieszaj, aż się rozpuszczą. Odstaw do przestudzenia.
Przygotuj i udekoruj ciasto:
Biszkopt nasącz odrobiną syropu z brzoskwiń.
Na biszkopcie rozsmaruj przygotowany krem śmietankowy.
Na krem wyłóż przestudzony mus z brzoskwiń.
Odłożone połówki owoców poukładaj obok siebie na czystej powierzchni. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i namaluj nią paski oraz oczka na brzoskwiniach. W każdą połówkę wbij 2 płatki z migdałów, aby powstały skrzydełka. Tak przygotowane brzoskwinie układaj równomiernie na musie.
Ciasto wstaw do lodówki na całą noc, by dobrze zastygło. Podawaj schłodzone.
Zobacz wideo Zobacz także, jak przygotować pięknego i równie pysznego baranka.