Składniki:
Na ciasto jasne:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
3 jajka
1/4 szklanki wody,
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na ciasto ciemne:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
3 jajka
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki oleju
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
Na krem:
2 i 1/2 szklanki mleka
2 i 1/2 łyżki mąki pszennej
2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
250 g masła
4 żółtka
1 i 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
Polewa kakaowa:
3/4 kostki margaryny
6 łyżek cukru
4 łyżki kakao
2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Przygotowujemy jasne ciasto: żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek wsypujemy cukier i cukier wanilinowy i ucieramy razem mikserem - masa powinna mieć jasnożółty kolor. Dodajemy olej i wodę, a następnie wsypujemy przesianą przez sitko mąkę oraz proszek do pieczenia.
W drugiej misce ubijamy na sztywno białka z dodatkiem soli. Sztywną pianę przekładamy do masy z żółtek i łączymy przy użyciu drewnianej łyżki.
Ciasto przelewamy do keksówki (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia bądź wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą). Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 40 minut.
Przygotowujemy ciemne ciasto: Robimy je w podobny sposób, co ciasto jasne. Kakao wsypujemy razem z mąką i proszkiem do pieczenia do masy z żółtek. Pieczemy w takich samych warunkach.
Przygotowujemy krem: Do garnka wlewamy 1,5 szklanki mleka, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Zagotowujemy. Szklankę mleka mieszamy z żółtkami, mąką pszenną i skrobią ziemniaczaną. Wlewamy do gotującego się mleka z cukrem i cały czas mieszamy, by uniknąć grudek. Gotujemy do zgęstnienia i studzimy. Masło ucieramy mikserem, by było puszyste i łączymy z wystudzonym budyniem.
Przygotowujemy polewę: w garnuszku rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Wlewamy mleko i wsypujemy kakao, cały czas mieszając.
Oba ciasta kroimy na kromki. Układamy je naprzemiennie i smarujemy kremem budyniowym. Na koniec polewamy polewą kakaową, odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia. Podajemy ukośnie pokrojone.
Składniki:
Na placek kakaowy:
7 jajek
70 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
120 g cukru pudru
Na placek orzechowy:
5 białek
250 g orzechów włoskich
120 g cukru pudru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Pozostałe:
5 żółtek
pół szklanki mleka
120 g cukru
300 g masła
1 puszka słodkiego mleka skondensowanego
3-4 łyżki orzechów włoskich (siekanych)
kawałek gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Warto zacząć od zagotowania w wodzie mleka skondensowanego. Puszka powinna znajdować się cała w wodzie i gotować się przez około 3 godziny. W ten sposób otrzymamy karmel.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie placka kakaowego. Ubijamy pianę z białek. Następnie stopniowo dodajemy cukier, po czym kolejno po jednym żółtku. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Mieszankę stopniowo dodajemy do masy jajecznej, mieszając. Sięgamy po formę do ciasta o wymiarach 35x24. Smarujemy ją masłem, posypujemy mąką lub bułką tartą. Przelewamy surowe ciasto, po czym pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu placek studzimy, po czym kroimy na pół, aby powstały dwa blaty.
Przygotowanie placka orzechowego zaczynamy również od ubicia piany z białek. Stopniowo dosypujemy do niej cukier, wciąż ubijając. W misce mieszamy mąki z proszkiem do pieczenia oraz posiekanymi orzechami włoskimi. Dodajemy do piany z białek i mieszamy. Ciasto pieczemy w formie 35x24 przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przygotowujemy masę. Mieszamy 5 żółtek z mlekiem oraz cukrem, po czym masę gotujemy, cały czas mieszając. Studzimy. Masło miksujemy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy ostudzoną masę z żółtek i mleka, cały czas miksując.
Układamy w formie połówkę ciasta kakaowego. Rozsmarowujemy na niej połowę masy maślano-żółtkowej. Przykrywamy plackiem orzechowym. Smarujemy karmelem. Przykrywamy drugim plackiem kakaowym. Rozsmarowujemy resztę masy. Posypujemy posiekanymi orzechami i startą gorzką czekoladą.
Składniki:
Na ciasto:
350 g mąki
3 jajka
175 ml oleju
170 g cukru
175 ml mleka (+ jedna łyżka)
3 łyżeczki proszku o pieczenia
1 łyżka kakao
350 g wiśni np. z kompotu
Na krem budyniowy:
1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
400 ml mleka
250 g masła
2 łyżki cukru
Na polewę czekoladową:
200 g czekolady gorzkiej
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Jajka ucieramy z masłem, aż powstanie puszysta masa. Miksujemy dalej, wlewając porcjami olej. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Przygotowujemy mleko. Naprzemiennie wsypujemy do masy maślano-jajecznej mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Cały czas ucieramy mikserem.
Przygotowujemy prostokątną formę o wymiarach 35x24 cm. Wykładamy ją papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół. Pierwszą część wykładamy na formę do pieczenia. Do drugiej dodajemy kakao oraz łyżkę mleka. Mieszamy. Ciasto z dodatkiem kakao układamy na pierwszej warstwie w formie do pieczenia. Wiśnie z kompotu odsączamy na sitku. Układamy je na wierzchu ciasta, lekko wciskając. Pieczemy ciasto przez około pół godziny w temperaturze 180 stopni C.
Podgrzewamy 350 ml mleka. W kubku mieszamy budyń z resztą mleka oraz cukrem. Mieszankę dodajemy do gotującego się mleka i szybko mieszamy. Uważamy, aby nie powstały grudki. Czekamy aż budyń zgęstnieje. Studzimy. Masło zmiksować, dodawać porcjami ostudzony budyń. Na wystudzonym placku z wiśniami rozsmarować krem budyniowy. Przykryć folią i wstawić do lodówki.
Składniki:
Na biszkopt:
7 jajek (białka i żółtka osobno)
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10 g)
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Na krem:
2 kajzerki
3 szklanki mleka (2+1)
1/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10 g)
100 g wiórków kokosowych
200 g miękkiego masła
Na syrop do nasączenia biszkoptu:
200 ml ciepłej wody
2 łyżeczki cukru
1/2 cytryny
Składniki na kokosową posypkę:
100 g wiórków kokosowych
1/4 szklanki cukru
1 łyżka masła
Dodatkowo:
400 g dżemu z czarnych porzeczek
Sposób przygotowania:
Biszkopt: białka umieść w dużej misce. Dodaj szczyptę soli i ubij białka na sztywną pianę. Kiedy piana będzie już sztywna, zacznij stopniowo dodawać cukier oraz cukier waniliowy, za każdym razem dokładnie miksując. Nie przerywając miksowania, dodaj żółtka i wymieszaj na jednolitą masę. Do miski z masą jajeczną przesiej mąkę tortową wraz z proszkiem do pieczenia i zmiksuj na najniższych obrotach do połączenia składników.
Przelej ciasto blaszki o wymiarach 20x30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj wierzch. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piecz około 35-40 minut, aż biszkopt się zrumieni. Upieczony biszkopt odstaw do ostygnięcia, a następnie przekrój na dwa blaty.
Krem: kajzerki namocz w 2 szklankach mleka. Gdy bułki całkowicie zmiękną, przełóż je do garnka i rozdrobnij widelcem. Dodaj pozostałą szklankę mleka, zwykły cukier, cukier waniliowy oraz wiórki kokosowe i doprowadź całość do wrzenia. Gotuj na małym ogniu, aż bułki całkowicie się rozgotują i masa zacznie przypominać konsystencją budyń. Zdejmij masę z ognia i całkowicie ostudź.
Masło utrzyj przy pomocy miksera na puszystą i jasną masę. Nie przerywając miksowania, dodawaj stopniowo (po łyżce) ostudzoną masę z kajzerkami, za każdym razem dokładnie miksując do połączenia składników. Schowaj krem do lodówki na czas przygotowywania kolejnych składników.
Syrop: ciepłą wodę wymieszaj z cukrem oraz sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny. Odstaw do ostygnięcia.
Na koniec przygotuj kokosową posypkę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Dodaj cukier oraz wiórki kokosowe i podgrzewaj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż wiórki lekko się zrumienią. Ostudź.
Pierwszy blat biszkoptowy nasącz syropem i rozłóż na nim dżem porzeczkowy. Na dżem nałóż 2/3 kremu kokosowego i przykryj krem drugim blatem biszkoptowym. Ponownie nasącz biszkopt syropem i rozprowadź na nim pozostały krem. Wierzch ciasta posyp prażonymi wiórkami i wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 5 godzin (a najlepiej na całą noc).
Zobacz, jak zrobić ciasto łabędzi puch:
Składniki:
Na ciasto:
400 g mąki tortowej
pół szklanki cukru
3 jajka
6 łyżek miodu (płynnego)
pół kostki masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Na krem:
0,5 l mleka
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
2 łyżki cukru (nie dodawaj, jeśli budyń zawiera cukier)
120 g masła
opcjonalnie - 1-2 łyżki kawy mielonej
Opcjonalnie: powidła śliwkowe, masa kajmakowa, orzechy, gorzka czekolada
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej do miski, dodaj dwie łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszaj suche składniki drewnianą łyżką.
Masło, cukier i jajka utrzyj mikserem na gęstą masę, dolej do niej miód (jeżeli nie masz płynnego miodu, możesz go podgrzać przez chwilę w kuchence mikrofalowej lub dodać łyżkę gorącej wody) i wymieszaj.
Następnie połącz składniki suche z mokrymi.
Przelej gotową masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli pieczesz w tortownicy z wyjmowanym dnem, możesz natrzeć ją masłem i posypać bułką tartą. Jeśli nie - wybierz papier, ciasto będzie łatwiej wyjąć.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz około 45-50 minut.
Krem do miodownika:
Przygotuj budyń - odlej szklankę mleka i rozmieszaj w niej proszek (opcjonalnie dodaj do niej również kawę). Pozostałą część mleka zagotuj w garnku.
Gdy będzie wrzało, dolej rozrobiony budyń i mieszaj, aż masa zgęstnieje, a grudki się rozpuszczą. Następnie porządnie wystudź (najlepiej dodatkowo schować go do lodówki na całą noc). Masło ubij mikserem, stopniowo dodawaj do niego przygotowany budyń i miksuj, używając mniejszych obrotów.
Kiedy ciasto będzie upieczone (sprawdź to drewnianym patyczkiem - np. wykałaczką. Wbij ją w ciasto, wyjmij i zobacz, czy została na niej mokra masa. Jeśli tak, oznacza to, że ciasto nie jest jeszcze gotowe), wyjmij je z formy i przekrój na trzy warstwy.
Dolną możesz posmarować powidłami lub masą kajmakową i kremem. Na nim połóż następną warstwę ciasta i wylej masę budyniową. Następnie przykryj ostatnią warstwą ciasta, a z wierzchu polej gorzką czekoladą, rozpuszczoną w kąpieli wodnej i posyp pokrojonymi orzeszkami solonymi lub posmaruj kajmakiem albo resztką kremu i posyp posiekanymi orzechami włoskimi.