Coś pysznego bez użycia piekarnika? Tak! Ciasta i desery bez pieczenia, które oczarują każdego

Nie zawsze mamy ochotę lub możliwość by upiec ciasto. Jak zatem przygotować coś pysznego, bez użycia piekarnika? Znamy co najmniej 9 przepisów na desery i ciasta bez pieczenia. Wypróbujcie koniecznie!
Domowe Reese's Domowe Reese's Fot. Redakcja

Domowe Reese's

Oryginalne 'Reese's' są bardzo drogie, a w dodatku trudno je dostać. Te domowe zrobisz w mniej niż godzinę, a do tego będą równie pyszne i... ponad dwa razy tańsze od sklepowych. Warto!

Składniki:

Na warstwę czekoladową:
200 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
1 łyżeczka oleju kokosowego (można pominąć)

Na warstwę orzechową:
3 płaskie łyżki dobrego masła orzechowego (gładkiego lub z kawałkami orzechów)
0,5-1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
kilka kropelek ekstraktu waniliowego (można pominąć)

Dodatkowo:
20 papierowych papilotek na trufle/pralinki o średnicy około 2,5 cm

Sposób przygotowania:

Czekoladę pokrusz i umieść w żaroodpornej miseczce razem z olejem kokosowym. Rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj do połączenia składników. Do każdej papilotki nalewaj po łyżeczce roztopionej czekolady. Za pomocą pędzelka, abo po prostu przechylając papilotkę, rozprowadź czekoladę również na bokach foremki. Foremki wyłożone czekoladą wstaw do pojemnika lub naczynia o płaskim dnie, a następnie umieść w lodówce. W czasie, gdy dolna warstwa 'babeczek' się chłodzi, wymieszaj dokładnie lub zmiksuj składniki na warstwę orzechową. Powinna ci wyjść gładka, plastyczna masa, którą łatwo ci będzie formować palcami. Kiedy dolna część 'babeczek' stwardnieje, wyjmij je z lodówki. Do środka włóż po porcji masy orzechowej wielkości mniej więcej połówki niewielkiego orzecha włoskiego (spłaszcz ją i uformuj z niej dysk). Masę umieść na środku, a boki pozostaw wolne, żeby zalać je czekoladą. Czekolada zapewne zdążyła stwardnieć, więc podgrzej ją przez chwilę, żeby ją roztopić. Do każdej babeczki nalewaj po łyżeczce czekolady - powinna zalać boki i wierzch masy orzechowej. 'Babeczki' wstaw do lodówki. Gdy czekolada na wierzchu stwardnieje, możesz je jeść.

Ciasto z krakersami Ciasto z krakersami gazeta.tv

Ciasto z rurek - bez pieczenia

Składniki:

600 ml śmietanki 30 proc.
3 łyżki cukru pudru
500 g serka mascarpone
400 g masy kajmakowej
około 250 g krakersów
2 opakowania rurek waflowych o smaku śmietankowym
kakao

Sposób przygotowania:

Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Partiami dodawaj też serek mascarpone. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ułóż warstwę krakersów. Następnie wyłóż połowę kremu i ułóż rurki. Przykryj je resztą kremu. Kolejna warstwa to krakersy, na których rozsmarujesz masę kajmakową. Całość oprósz kakao i wstaw do lodówki na kilka godzin.

Blok czekoladowy Blok czekoladowy shutterstock

Blok czekoladowy "czekoladowe salami"

Klasyczny blok czekoladowy można również uformować w gruby wałek i obtoczyć w kakao. W ten sposób uzyskamy tzw. 'czekoladowe salami'.

Składniki:

ok. 300 g mleka w proszku
200 g masła
150 g cukru pudru
szklanka wody (ok. 250 ml)
ok. 50 g prawdziwego kakao
300 g klasycznych herbatników (ok. 2 paczki)

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy pojemny rondelek i zagrzewamy w nim wodę. Do wody dodajemy masło i całość podgrzewamy, aż masło się roztopi. Następnie do masła dodajemy cukier i również czekamy, aż się roztopi. Całość mieszamy. Do mieszaniny w rondelku dodajemy kakao. Całość mieszamy energicznie, aby utworzyła się jednolita masa. Odstawiamy z płomienia garnek z płomienia i przez chwilę jeszcze mieszamy, aby masa się nie przypaliła. Herbatniki przesypujemy do miski i rozgniatamy na małe kawałki. Robimy to tak, aby nie utworzyć z nich okruchów, a większe chrupiące kawałki. Do masy dodajemy herbatniki. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Możemy użyć do tego miksera lub po prostu naszej dłoni. Przygotowujemy formę do pieczenia. Ścianki nacieramy odrobiną masła i wyściełamy ją papierem do pieczenia. Do formy wlewamy masę. Wygładzamy ją szpatułką i rozprowadzamy równomiernie po całej foremce. Tak przygotowany blok czekoladowy wkładamy do lodówki na co najmniej 7-8 godzin. Po tym czasie sprawdzamy jego konsystencję i twardość. Jeśli stężał, możemy go kroić i podawać.

Banoffee Pie Banoffee Pie Fot. Shutterstock

Banoffee Pie

Chcesz, żeby ciasto było jeszcze lepsze? Zamień herbatniki na ciasteczka Oreo z czekoladowym nadzieniem!

Składniki:

Ciasto:
250 g pełnoziarnistych herbatników lub ciastek
100 g masła

Nadzienie:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
4 banany
sok z cytryny
300 ml śmietany kremówki (najlepiej 36 proc.)
30 g ciemnej czekolady (do dekoracji)

Sposób przygotowania:

Puszkę mleka skondensowanego wstawiamy do wysokiego garnka wypełnionego wodą. Woda powinna lekko zakrywać puszkę. Stawiamy na ogniu i gotujemy około 3 godzin. Czekoladę wkładamy do lodówki. Masło rozpuszczamy i odstawiamy. Ciasteczka rozkruszamy na drobny, przypominający mąkę, proszek. Można to zrobić na przykład wrzucając je do grubego, plastikowego woreczka, a następnie uderzając tłuczkiem lub wałkiem. Do tak rozdrobnionych ciastek dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy. Powstałym ciastem wykładamy formę do tart lub tortownicę, najlepiej o średnicy około 22-24 cm (ze zdejmowanymi bokami/spodem). Tak przygotowany spód umieszczamy w lodówce na około 0,5 godziny. Banany obieramy ze skórek i kroimy na niezbyt cienkie plasterki. Aby nie ściemniały skrapiamy je sokiem z cytryny. Schłodzoną śmietanę ubijamy, uważając, aby się nie zwarzyła. Nie trzeba dodawać do niej cukru (ewentualnie odrobinę), ponieważ ciasto, banany i karmel są bardzo słodkie. Stężały spód smarujemy ostudzoną masą toffi. Na tym układamy plasterki bananów, a następnie rozsmarowujemy śmietanę. Na wierzch ścieramy schłodzoną czekoladę.

Rada: Zamiast gotować mleko, można również użyć gotowej masy kajmakowej. Spód ciasteczkowy można zastąpić zwykłym kruchym spodem.

Autor: Ugotuj.to

Sernik na zimno z tartą czekoladą Sernik na zimno z tartą czekoladą Fot. Paulina Kolondra

Sernik na zimno z tartą czekoladą

Sernik na zimno można zrobić również bez dodatku żelatyny. Ten jest kremowy i dosłownie rozpływa się w ustach. Pamiętaj tylko, żeby porządnie ubić do niego masło - powinno się zrobić niemal białe i bardzo puszyste.

Składniki:

(na tortownicę o średnicy 24 cm)
300 g masła
400 g cukru pudru
5 ugotowanych na twardo żółtek
1 kg półtłustego twarogu
1/2 l śmietanki kremówki
1 kieliszek rumu
150-200 g okrągłych miękkich biszkoptów
1/2 tabliczki deserowej lub gorzkiej czekolady (np. 70 proc. kakao)

Sposób przygotowania:

Masło ucieramy z cukrem i przetartymi przez sitko żółtkami. Dodajemy zmielony twaróg i rum, miksujemy. Łączymy z ubitą na sztywno śmietanką, delikatnie mieszając łyżką. Na dnie tortownicy układamy biszkopty. Wykładamy na nie masę serową, wyrównujemy wierzch i posypujemy wiórkami startej czekolady (najładniej wygląda czekolada starta nożem). Wstawiamy do lodówki i czekamy, aż masa zastygnie (około 2 godziny).

Autor: Paulina Kolondra

Pischinger to pyszny deser, który przygotujecie z zaledwie kilku składników (zdjęcie ilustracyjne) Pischinger to pyszny deser, który przygotujecie z zaledwie kilku składników (zdjęcie ilustracyjne) Fot. Shutterstock/ Marcus Z-pics

Piszinger - przepis z mlekiem w proszku

Do pischingera będziesz potrzebować suchych wafli tortowych lub andrutów. Wszystko zależy od tego, jak chcesz podać deser - grubsze, kwadratowe wafle podaje się zwykle pokrojone w skośne kawałki, cieniutkie andruty będą doskonałe do okrągłego torcika.

Składniki:

150 g suchych wafli tortowych (1 opakowanie),
1 kostka margaryny lub masła,
3/4 szklanki cukru,
6 łyżek kakao,
1 szklanka mleka w proszku,
1/2 szklanki pokruszonych lub mielonych orzechów

Przygotowanie:

Do małego garnka wrzuć masło lub margarynę, dodaj cukier i rozpuść, podgrzewając na niewielkim ogniu. Doprowadź do wrzenia, dobrze wymieszaj i dodaj kakao.
Gdy masa trochę przestygnie, wsyp mleko w proszku i połącz wszystkie składniki - starannie rozmieszaj lub krótko zmiksuj. Na koniec dodaj pokruszone orzechy. Masą smaruj kolejno wafle i układaj jeden na drugim. Gdy przełożysz ostatnią warstwę, przykryj suchy wierzch czystą bawełnianą ściereczką i postaw na nim coś ciężkiego. Odstaw do przestudzenia, a potem pokrój na mniejsze kawałki (po ostudzeniu a przed pokrojeniem możesz polać wierzch ciasta polewą czekoladową i posyp ulubionymi dodatkami).

Czekoladowy mus z awokado Czekoladowy mus z awokado Fot. Marta Dymek

Czekoladowy mus z awokado

Przygotowanie tradycyjnego musu na bazie jajek to żmudna praca. Ale... jest sposób, żeby ją sobie ułatwić. Zrób mus z awokado - jest miękkie i kremowe, a w dodatku neutralne w smaku. Proste?

Składniki:

1 bardzo dojrzałe awokado
obrane i pozbawione pestki
1/4 szklanki mleka roślinnego
2 łyżki kakao
1 łyżka syropu z agawy
starta gorzka czekolada

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki (oprócz czekolady) umieszczamy w blenderze i miksujemy na idealnie gładki mus.Podajemy posypany startą czekoladą.

Autor: Marta Dymek

Czekoladowa tarta z awokado Czekoladowa tarta z awokado Fot. Marta Dymek

Czekoladowa tarta z awokado

Mus z awokado możesz wykorzystać również jako nadzienie to tarty bez pieczenia. Dzięki dodatkowi daktyli jest bardzo słodka.

Składniki:

Czekoladowy spód tarty:
1.5 szklanki orzechów laskowych
1/3 szklanki daktyli namoczonych przez pół godziny w ciepłej wodzie
szczypta soli morskiej

Nadzienie:
2 bardzo dojrzałe awokado
obrane i bez pestki
1/4 szklanki masła kokosowego
1/4 szklanki kakao
2 łyżki syropu z agawy

Oraz:
gruba sól morska do posypania

Sposób przygotowania:

Robimy spód tarty: orzechy miksujemy w blenderze na pył. Dodajemy namoczone daktyle i sól, miksujemy dalej, aż otrzymamy gęstą, lepiącą się masę. Robimy nadzienie: wszystkie składniki miksujemy na gładki mus. Odstawiamy do lodówki. Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia, a potem masą z orzechów i daktyli - tak jak postąpilibyśmy z kruchym ciastem. Na przygotowany spód wylewamy schłodzone nadzienie i rozsmarowujemy je sylikonową szpatułką. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej trzy godziny, aż zgęstnieje. Tartę posypujemy solą i podajemy.

Autor: Marta Dymek