Masz dwie lewe ręce do pieczenia ciast? Oto superproste przepisy, z którymi poradzi sobie każdy

Najprostsze brownie
Jeśli zakalec nie jest słowem wam obcym, polubicie się z brownie. To proste ciasto trudno zepsuć, ponieważ z założenia... jest zakalcem. Ma być chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Cały jego urok to dość zbita, wilgotna konsystencja ukryta pod czekoladową skorupką.
Najprostsze brownie - przepis
Składniki:
- kostka masła
- 3 czekolady (2 gorzkie i 1 mleczna lub w innej kombinacji, w zależności od waszych preferencji)
- 3 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- szczypta soli
- 3/4 szklanki mąki
Sposób przygotowania:
- Masło roztapiamy, ale nie podgrzewamy za mocno. Dodajemy połamane dwie czekolady (gorzką i mleczną) i mieszamy, aż się całkowicie rozpuszczą. Odstawiamy do ostudzenia.
- W międzyczasie pozostałą czekoladę ścieramy na tarce lub rozdrabniamy w blenderze i odstawiamy do lodówki. Posypiemy nią wierzch ciasta.
- w dużej misce miksujemy jajka, cukier i aromat waniliowy, po czym dodajemy ostudzoną masę czekoladową oraz sól. Łączymy składniki.
- Do miski w dwóch turach przesiewamy mąkę. Dzięki temu łatwiej będzie rozbić pojawiające się grudki. Miksujemy, aż masa stanie się jednolita.
- Piekarnik nastawiamy na 160 stopni Celsjusza, a blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm lub nieco mniejszą wyściełamy papierem do pieczenia.
- Ciasto wykładamy na blaszkę, wyrównujemy, posypujemy wierzch startą czekoladą z lodówki i wstawiamy do piekarnika na ok. 25 minut.
- Po tym czasie wyciągamy i pozostawiamy do ostudzenia.

Ciasto kokosowe z krakersami - bez pieczenia
Wasz piekarnik obłożony jest klątwą, przez którą żadne ciasto nie wychodzi? A może w ogóle go nie macie? To nie problem, bo pyszne ciasto można zrobić także bez jego użycia. Nasza propozycja to niebiańskie ciacho kokosowe z krakersami.
Ciasto kokosowe z krakersami - przepis
Składniki:
- 180 g krakersów
- 1 l mleka
- 2 op. budyniu waniliowego
- 200 g masła
- 400 g wiórków kokosowych + garść do posypania ciasta
- 3/4 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
- Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowy odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
- W dużej misce umieszczamy budyń, pokrojone w kostkę masło, wiórki kokosowe oraz cukier. Wszystkie składniki miksujemy do całkowitego połączenia.
- Na blaszce układamy warstwę krakersów, nakładamy 1,5 cm warstwę kremu i kolejną warstwę krakersów. Nakładamy krakersy i krem do całkowitego wykorzystania składników.
- Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.
- Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Przepis pochodzi z: Niebiańskie kokosowe ciacho z budyniem - bez pieczenia

Klasyczna zebra
Dla fanów klasyków proponujemy pyszne ciasto zebra. Może wygląda na skomplikowane, ale - uwierzcie - jest banalnie proste. Potrzebujecie zaledwie kilku składników i około pół godziny zaangażowania. Potem tylko wstawiacie ciacho do piekarnika i powstrzymujecie się przed zjedzeniem go tuż po wyjęciu.
A jeśli poczuliście już magię świąt, koniecznie zobaczcie, jak łatwo i efektownie pakować prezenty. Oto kilka prostych myków:
Klasyczna zebra - przepis
Składniki:
- 5 jaj
- 1,5 szklanki cukru
- 2,5 szklanki mąki pszennej (+ 3 łyżki)
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
Do wysmarowania formy:
- łyżeczka masła
- pełna łyżeczka mąki
Sposób przygotowania:
- Białka 5 jajek ubijamy na pianę, po czym stopniowo wsypujemy cukier i miksujemy. Gdy już będą ubite, dodajemy po jednym żółtku i miksujemy tylko do połączenia składników.
- Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, stopniowo dolewamy olej i wodę gazowaną, miksując wciąż całość na gładką masę.
- Połowę masy odlewamy do drugiej miski. Do jednej dodajemy 3 łyżki mąki pszennej, a do drugiej 3 łyżki kakao, mieszamy.
- Przygotowujemy formę do pieczenia: smarujemy ją masłem i wysypujemy mąką.
- Na środek formy naprzemiennie wlewamy po chochelce masy jasnej i ciemnej. Pieczemy przez ok. 45 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem albo polewą czekoladową (na przykład z tego przepisu).
Przepis pochodzi z: Zebra, czyli klasyk klasyków

Proste ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe idealnie wkomponuje się i w świąteczny klimat, i podczas letniego pikniku. Przygotowuje się je wyjątkowo łatwo, a efekt końcowy jest naprawdę pyszny. Ciasto można podać bez żadnych dodatków albo z kremem na bazie serka typu philadelphia.
Proste ciasto marchewkowe - przepis
Składniki (wszystkie w temperaturze pokojowej):
- 2 jajka
- 200 g drobnego cukru
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 150 ml oleju
- 200 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 200 g marchewki startej na małych oczkach
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 50 g wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
- Jajka ucieramy z cukrem, aż do uzyskania jasnej i puszystej masy. następnie dodajemy aromat waniliowy i olej w kilku turach. Cały czas miksujemy.
- W międzyczasie do osobnej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Dodajemy je w dwóch turach do ciasta i miksujemy do połączenia składników.
- Na koniec dodajemy marchewkę, orzechy i wiórki. Mieszamy.
- Blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm wyściełamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 170 stopni.
- Ciasto przekładamy do środka i wyrównujemy. Pieczemy przez 30-40 minut, do suchego patyczka. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Wystudzone ciasto można przekroić na dwa blaty i wysmarować środek kremem złożonym z 300 g serka typu philadelphia oraz 1/4 szklanki cukru pudru. Można dodać także łyżkę masła orzechowego. Jeśli zrobicie go więcej, możecie pokryć nim także wierzch ciasta, a całość posypać posiekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi.
Zobacz również: