Masz dwie lewe ręce do pieczenia ciast? Oto superproste przepisy, z którymi poradzi sobie każdy

Jeśli robienie ciasta zwykle kończy się u was zakalcem lub spalonym plackiem, ten artykuł jest dla was. Przedstawiamy kilka prostych przepisów na wypieki, które zrobicie bez wysiłku i na pewno wyjdą przepysznie. Przygotujcie listę zakupów.
Najprostsze brownie Najprostsze brownie Fot. Shutterstock/New Africa

Najprostsze brownie

Jeśli zakalec nie jest słowem wam obcym, polubicie się z brownie. To proste ciasto trudno zepsuć, ponieważ z założenia... jest zakalcem. Ma być chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Cały jego urok to dość zbita, wilgotna konsystencja ukryta pod czekoladową skorupką.

Najprostsze brownie - przepis

Składniki:

  • kostka masła
  • 3 czekolady (2 gorzkie i 1 mleczna lub w innej kombinacji, w zależności od waszych preferencji)
  • 3 duże jajka 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki mąki

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztapiamy, ale nie podgrzewamy za mocno. Dodajemy połamane dwie czekolady (gorzką i mleczną) i mieszamy, aż się całkowicie rozpuszczą. Odstawiamy do ostudzenia.
  2. W międzyczasie pozostałą czekoladę ścieramy na tarce lub rozdrabniamy w blenderze i odstawiamy do lodówki. Posypiemy nią wierzch ciasta.
  3. w dużej misce miksujemy jajka, cukier i aromat waniliowy, po czym dodajemy ostudzoną masę czekoladową oraz sól. Łączymy składniki.
  4. Do miski w dwóch turach przesiewamy mąkę. Dzięki temu łatwiej będzie rozbić pojawiające się grudki. Miksujemy, aż masa stanie się jednolita.
  5. Piekarnik nastawiamy na 160 stopni Celsjusza, a blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm lub nieco mniejszą wyściełamy papierem do pieczenia.
  6. Ciasto wykładamy na blaszkę, wyrównujemy, posypujemy wierzch startą czekoladą z lodówki i wstawiamy do piekarnika na ok. 25 minut.
  7. Po tym czasie wyciągamy i pozostawiamy do ostudzenia.
ciastka kokosowe ciastka kokosowe haps

Ciasto kokosowe z krakersami - bez pieczenia

Wasz piekarnik obłożony jest klątwą, przez którą żadne ciasto nie wychodzi? A może w ogóle go nie macie? To nie problem, bo pyszne ciasto można zrobić także bez jego użycia. Nasza propozycja to niebiańskie ciacho kokosowe z krakersami.

Ciasto kokosowe z krakersami - przepis

Składniki:

  • 180 g krakersów
  • 1 l mleka
  • 2 op. budyniu waniliowego
  • 200 g masła
  • 400 g wiórków kokosowych + garść do posypania ciasta
  • 3/4 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowy odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  2. W dużej misce umieszczamy budyń, pokrojone w kostkę masło, wiórki kokosowe oraz cukier. Wszystkie składniki miksujemy do całkowitego połączenia.
  3. Na blaszce układamy warstwę krakersów, nakładamy 1,5 cm warstwę kremu i kolejną warstwę krakersów. Nakładamy krakersy i krem do całkowitego wykorzystania składników.
  4. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.
  5. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Przepis pochodzi z: Niebiańskie kokosowe ciacho z budyniem - bez pieczenia

Klasyczna zebra Klasyczna zebra Fot. Shutterstock/Liliya Kandrashevich

Klasyczna zebra

Dla fanów klasyków proponujemy pyszne ciasto zebra. Może wygląda na skomplikowane, ale - uwierzcie - jest banalnie proste. Potrzebujecie zaledwie kilku składników i około pół godziny zaangażowania. Potem tylko wstawiacie ciacho do piekarnika i powstrzymujecie się przed zjedzeniem go tuż po wyjęciu.

A jeśli poczuliście już magię świąt, koniecznie zobaczcie, jak łatwo i efektownie pakować prezenty. Oto kilka prostych myków:

Klasyczna zebra - przepis

Składniki:

  • 5 jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej (+ 3 łyżki)
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

Do wysmarowania formy:

  • łyżeczka masła
  • pełna łyżeczka mąki

Sposób przygotowania:

  1. Białka 5 jajek ubijamy na pianę, po czym stopniowo wsypujemy cukier i miksujemy. Gdy już będą ubite, dodajemy po jednym żółtku i miksujemy tylko do połączenia składników.
  2. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, stopniowo dolewamy olej i wodę gazowaną, miksując wciąż całość na gładką masę.
  3. Połowę masy odlewamy do drugiej miski. Do jednej dodajemy 3 łyżki mąki pszennej, a do drugiej 3 łyżki kakao, mieszamy.
  4. Przygotowujemy formę do pieczenia: smarujemy ją masłem i wysypujemy mąką.
  5. Na środek formy naprzemiennie wlewamy po chochelce masy jasnej i ciemnej. Pieczemy przez ok. 45 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  6. Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem albo polewą czekoladową (na przykład z tego przepisu).

Przepis pochodzi z:  Zebra, czyli klasyk klasyków

Proste ciasto marchewkowe Proste ciasto marchewkowe Fot. Shutterstock/Magdalena Paluchowska

Proste ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe idealnie wkomponuje się i w świąteczny klimat, i podczas letniego pikniku. Przygotowuje się je wyjątkowo łatwo, a efekt końcowy jest naprawdę pyszny. Ciasto można podać bez żadnych dodatków albo z kremem na bazie serka typu philadelphia. 

Proste ciasto marchewkowe - przepis

Składniki (wszystkie w temperaturze pokojowej):

  • 2 jajka
  • 200 g drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 150 ml oleju
  • 200 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 200 g marchewki startej na małych oczkach
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ucieramy z cukrem, aż do uzyskania jasnej i puszystej masy. następnie dodajemy aromat waniliowy i olej w kilku turach. Cały czas miksujemy.
  2. W międzyczasie do osobnej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Dodajemy je w dwóch turach do ciasta i miksujemy do połączenia składników.
  3. Na koniec dodajemy marchewkę, orzechy i wiórki. Mieszamy.
  4. Blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm wyściełamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 170 stopni.
  5. Ciasto przekładamy do środka i wyrównujemy. Pieczemy przez 30-40 minut, do suchego patyczka. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i studzimy.

Wystudzone ciasto można przekroić na dwa blaty i wysmarować środek kremem złożonym z 300 g serka typu philadelphia oraz 1/4 szklanki cukru pudru. Można dodać także łyżkę masła orzechowego. Jeśli zrobicie go więcej, możecie pokryć nim także wierzch ciasta, a całość posypać posiekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi.

Zobacz również: