W podobny sposób możesz także przygotować owsiankę z innymi owocami. W naszym serwisie znajdziesz na przykład przepis na owsiankę z borówkami.
Składniki:
200 ml mleka
20 g cukru
100 g płatków owsianych
150 g świeżych malin
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Płatki włóż do rondelka i zalej mlekiem. Powoli podgrzewaj, dodając cukier, i cały czas mieszaj aż do momentu, gdy płatki wchłoną całe mleko. Na końcu dodaj świeże maliny.
Autor: Marcin Budynek
Zobacz także - siemianka, czyli fit śniadanie pełne energii i zdrowia:
Do takiej owsianki można dodać również inne suszone owoce, na przykład: figi, żurawiny, śliwki czy morele.
Składniki:
(na 2 porcje)
100 g płatków owsianych
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
po 2 łyżki rodzynek i posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki cukru trzcinowego (najlepiej ciemnego)
po szczypcie cynamonu i soli do smaku
Sposób przygotowania:
Wodę z mlekiem wymieszać w garnku, zagotować. Dodać płatki oraz szczyptę soli, dobrze wymieszać. Kiedy się zagotują zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez około 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając (aż owsianka stanie się gęsta). Gorącą owsiankę wymieszać z cukrem, rodzynkami i orzechami. Posypać cynamonem (można udekorować orzechami i rodzynkami) i od razu podawać.
Źródło: Ugotuj.to
Oprócz jabłek, do przyrządzenia tej owsianki możesz użyć gruszek lub nektarynek (najlepiej o niezbyt twardym miąższu).
Składniki:
1 szklanka mleka
1 szklanka płatków owsianych
1 jabłko
szczypta soli
2-3 łyżki brązowego cukru lub miodu
łyżka masła
cynamon
Sposób przygotowania:
Mleko wymieszać z płatkami i szczyptą soli. Ciągle mieszając zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez około 15-20 minut. Do ciepłej owsianki dodać 1-2 łyżki cukru i dobrze wymieszać. Na niewielkiej patelni rozpuścić masło. Jabłko pokroić w dużą kostkę i obsmażyć na maśle (na średnim ogniu). Posypać łyżką cukru i poczekać, aż jabłko pokryje się karmelem. Wyłożyć na owsiankę i posypać cynamonem.
Źródło: Ugotuj.to
Osoby, które nie lubią słodyczy, znajdą na naszym portalu także przepisy na wytrawne owsianki, jak na przykład ta z grzybami i mięsem.
Składniki:
(na 2 porcje)
100 g płatków owsianych
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
150 g świeżych grzybów
150 g schabu
1 mała cebulka
2 łyżki masła
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Wodę z mlekiem wymieszać w garnku, zagotować. Dodać płatki, 1/3-1/2 łyżeczki soli, wymieszać i zmniejszyć obień. Gotować przez około 20 minut, stale mieszając. Mięso i grzyby umyć i pokroić w plasterki. Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, przesmażyć na nim cebulę, a następnie dodać mięso, doprawić solą i pieprzem i usmażyć. Dodać grzyby i smażyć jeszcze przez około 10 minut (ewentualnie jeszcze doprawić). Owsiankę wylać na talerze, na nią wyłożyć porcje mięsa z grzybami i od razu podawać.
Źródło: Ugotuj.to
To właściwie nie owsianka, a raczej owsianko-jaglanka. Jeśli unikasz glutenu, możesz przygotować ją z samych płatków jaglanych. Dobra propozycja dla tych, którzy starają się, by każdy ich posiłek był możliwie najzdrowszy.
Składniki:
100 g płatków owsianych
100 g płatków jaglanych
1/2 łyżeczki soli
pieprz
oliwa
200 g wędzonego na zimno łososia
2 łyżki pestek dyni
Sposób przygotowania:
Płatki zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i pozostawiamy na 3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i mieszamy. Przekładamy do miseczek, na wierzchu kładziemy plasterki łososia, posypujemy uprażonymi pestkami dyni i podajemy.
Autor: Tomek Woźniak