Pyszne dania z suszonymi pomidorami - 8 pomysłów na co dzień i na imprezę

Aromatyczne, suszone pomidory to doskonały dodatek zarówno do mięsa, warzyw, jak i różnorodnych serów (np. fety czy mozzarelli). Choć obecnie można je kupić niemal wszędzie, w sezonie warto spróbować przygotować je własnoręcznie. A jak wykorzystać je w kuchni? Wypróbujcie nasze przepisy.
Pieczeń rzymska z fetą i suszonymi pomidorami Pieczeń rzymska z fetą i suszonymi pomidorami fot. NATALIA NOWAK-BRATEK

Pieczeń rzymska z fetą i suszonymi pomidorami

Wyraziste suszone pomidory świetnie pasują nie tylko do sałatek, ale również jako dodatek do mięsa. Możesz na przykład dodać je do mięsa mielonego i przygotować z nich taką pieczeń. Jest doskonała zarówno na ciepło - jako danie obiadowe, jak również na zimno, pokrojona w plastry i ułożona na kanapce.

Składniki:

200 g sera feta
słoiczek suszonych pomidorów
500 g masy z mielonego mięsa z przepisu podstawowego
jajko
cząber
słodka mielona papryka
łyżka stopionego masła
2 łyżki śmietany 22-proc.

Sposób przygotowania:

Ser feta kroimy w małą kostkę. Pomidory osączamy z zalewy, kroimy na kawałki. Ser i pomidory dodajemy do mięsa, wbijamy jajko, przyprawiamy cząbrem i słodką papryką. Delikatnie wyrabiamy. Kawałek folii aluminiowej smarujemy stopionym masłem (błyszczącą stronę). Wkładamy do foremki tak, by folia wystawała ponad jej brzegi. Napełniamy masą mięsną, wierzch wyrównujemy. Przykrywamy folią. Pieczemy 40 minut w 180 st. Odkrywamy, smarujemy pieczeń śmietaną i pieczemy jeszcze 10-15 minut.

Autor: Honorata Piwowarska

Pasta z białego sera z oliwkami i suszonymi pomidorami Pasta z białego sera z oliwkami i suszonymi pomidorami Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Pasta z białego sera do krakersów i chleba

Tak przygotowaną pastę możesz podawać np. z krakersami, chrupiącymi kawałkami tostów bądź na zwykłym chlebie.

Składniki:

250 g kremowego białego serka
2 łyżki jogurtu lub śmietany 12-22 proc.
1 mały słoiczek (285 g) suszonych pomidorów w oleju
1 garść czarnych oliwek
1 średnia czerwona cebula
1 ząbek czosnku
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Pomidory wyjmij z oleju (zachowaj go - jest świetny do sosów sałatkowych, marynowania mięs, pomidorów etc.) i drobno posiekaj. Oliwki pokrój w plasterki, czosnek i cebulę drobno posiekaj. W misce wymieszaj serek z jogurtem, dodaj pozostałe składniki, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Przechowuj w lodówce 3-4 dni.

Autor: Zuzanna Wiciejowska

Rolada drobiowa z kozim serem i suszonymi pomidorami Rolada drobiowa z kozim serem i suszonymi pomidorami Fot. Łukasz Falkowski / AG

Rolada drobiowa z kozim serem i suszonymi pomidorami

Dobrym dodatkiem do tak przygotowanej rolady będzie mieszanka sałat z sosem winegret. W bardziej sycącej wersji możecie podać do niej również delikatne risotto.

Składniki:

30 dag filetów z kurczaka
1 słoik suszonych pomidorów
30 dag dojrzewającego koziego sera
szpinak
4-6 łyżek oliwy
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, cienko rozbijamy i układamy na folii spożywczej, tak aby brzegi filetów zachodziły na siebie. Na środku połączonych filetów kładziemy suszone pomidory, kawałki koziego sera i umyte liście szpinaku. Doprawiamy solą i pieprzem. Filety zwijamy (w folii) w roladę i wkładamy do lodówki na 30 min. Zdejmujemy folię z mięsa. Rumienimy roladę ze wszystkich stron na oliwie. Następnie pieczemy ją w temp. 190°C przez 8-10 min. Roladę kroimy na plastry i podajemy z mieszanką sałat.

Autor: Tomek Woźniak

Muffinki z suszonymi pomidorami i pietruszką Muffinki z suszonymi pomidorami i pietruszką Fot. Shutterstock

Babeczki na słono

Zamiast na słodko, muffinki możesz przygotować również w wersji wytrawnej. Będą doskonałe jako przekąska lub drugie śniadanie.

Składniki:

6 dużych jajek
1 szklanka (bez 2 łyżek) mleka
1 szklanka (bez 2 łyżek) oleju z włoskich orzechów
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
sól i pieprz
2 szklanki mąki
2/3 szklanki mąki kasztanowej (do kupienia w sklepach z ekologiczną żywnością, także internetowych)
2 łyżki proszku do pieczenia
4 korzenie pietruszki (obrane i starte)
120 g miękkiego pleśniowego serka koziego
4 łyżki bazylii (posiekanej)
16 suszonych pomidorów z oliwy (posiekanych)
2 łyżki czarnuszki

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. W dużej misce mieszamy jajka, mleko i olej. Dodajemy kmin, sól i pieprz, mąkę, proszek do pieczenia i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Łączymy z pietruszkami, pokruszonym serem, bazylią, pomidorami i czarnuszką. Natłuszczamy formę na 12 muffinek, oprószamy mąką i rozkładamy ciasto. Pieczemy 30 minut, aż wykałaczka wbita w ciasto będzie sucha.

Więcej o: