Dla fanów białej czekolady - pyszne ciasta i desery

Przez to, że brak w niej kakao, nie wszyscy uznają ją za czekoladę. Jej mleczny smak i słodycz świetnie sprawdzą się jednak w ciastach i deserach - zwłaszcza musach.
Tarta z białą czekoladą Tarta z białą czekoladą Fot. Karolina Wiercigroch

Tarta z białą czekoladą

Tarta wydaje ci się skomplikowanym deserem? Nie ta. Robi się ją naprawdę łatwo, choć trzeba poczekać kilka godzin, aż dobrze stężeje. Oprócz pestek granatu pasują do niej świeże, kwaśne owoce lub mus z owoców mrożonych.

Tarta z białą czekoladą

160 g pokruszonych ciastek typu digestive
80 ml stopionego masła
170 g dobrej białej czekolady
160 ml śmietanki 36%
30 g miękkiego masła
skórka otarta z 1 cytryny
pestki z 2-3 granatów

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Mieszamy okruchy ciastek z masłem. Powstałą masą wyklejamy formę na tartę o średnicy 22 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem). Podpiekamy 10 minut na złoty kolor. Czekoladę siekamy. Śmietankę mocno podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Wlewamy ją do czekolady, odstawiamy na minutę, następnie mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Dodajemy masło, mieszamy. Ciasteczkowy spód oprószamy połową skórki cytrynowej, wlewamy masę czekoladową. Wstawiamy do lodówki na noc. Posypujemy resztą skórki cytrynowej i pestkami granatu.

Autor: Olga Badowska

Kasza manna zapiekana z białą czekoladą Kasza manna zapiekana z białą czekoladą Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Gazeta

Kasza manna zapiekana z białą czekoladą

Masz ochotę na pyszny deser domowej roboty? Polecamy kaszę mannę z białą czekoladą. Najlepiej smakuje z sosem malinowym lub domowymi powidłami śliwkowymi.

Kasza manna zapiekana z białą czekoladą

1 litr mleka 3 proc.
1 laska wanilii
3/4 szklanki kaszy manny
1 szklanka posiekanej białej czekolady (opcjonalnie dodatkowo 1/4 szklanki)
1 łyżeczka brązowego cukru
2 jaja
1-2 łyżeczki masła
masło do wysmarowania naczynia
dżem lub sos owocowy i gęsta śmietana do podania

Mleko przelej do rondelka. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż, wyskrob ziarenka i wszystko razem dodaj do mleka. Podgrzej, cały czas mieszając, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Przykryj rondel pokrywką i odstaw na 15 min, by mleko nabrało aromatu wanilii. Po tym czasie wyjmij laskę wanilii. Do ciepłego mleka stopniowo dodawaj kaszę manną i dokładnie mieszaj, by nie było grudek. Rondelek postaw na średnim ogniu i zagotuj masę, ciągle mieszając. Zdejmij z ognia i stopniowo dodaj pokruszoną czekoladę, dokładnie mieszając. Jeśli chcesz, żeby masa była bardzo słodka, dodaj więcej czekolady. Jajka ubij z miękkim masłem i dodaj do masy z kaszy. Przełóż do wysmarowanego masłem średniej wielkości naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz 30-35 minut do uzyskania złocistego koloru. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 10-15 min. Podawaj z dżemem lub sosem owocowym i porcją gęstej śmietany.

Autor: Magda Jeziorek

Brownies z białą czekoladą i pomarańczą Brownies z białą czekoladą i pomarańczą Fot. Łukasz Falkowski / AG

Brownies z białą czekoladą i pomarańczą

Mam też coś dla zdeklarowanych czekoladoholików. W tym brownie znajdziesz i gorzką, i białą czekoladę, a dla przełamania smaku - nutę pomarańczy.

Brownies z białą czekoladą i pomarańczą

150 g gorzkiej czekolady
5 jaj
20 dag cukru trzcinowego
10 dag cukru białego
10 dag masła
15 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
10 dag łuskanych orzechów włoskich
1 duża pomarańcza z cienką skórką
100 g białej czekolady

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Jajka łączymy z obydwoma gatunkami cukru, mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i masło. Orzechy siekamy, wrzucamy do ciasta. Sparzoną pomarańczę kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta, mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną białą czekoladę. Ciasto przelewamy do formy (25 x 25 cm) wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180°C. Powinno być z wierzchu chrupkie, a w środku wilgotne. Brownies podajemy na gorąco lub na zimno, z lodami waniliowymi.

Autor: Tomasz Woźniak

Deser jogurtowy z białą czekoladą i mango Deser jogurtowy z białą czekoladą i mango Fot. Sławomir Smolarek

Deser jogurtowy z białą czekoladą i mango

Jeśli nie jesteś fanem karmelu lub - powiedzmy sobie szczerze - nie chce ci się go robić, możesz spokojnie pominąć jego dodatek. Deser tak będzie pyszny. Zamiast niego możesz również ozdobić deser prażonymi płatkami migdałów albo pokruszonymi ciasteczkami.

Deser jogurtowy z białą czekoladą i mango

1 dojrzałe mango lub 1 puszka mango
100 g białej czekolady
340 g jogurtu
4 łyżki cukru

Przygotuj karmel: na dużej patelni rozpuść cukier i podgrzewaj. Gdy nabierze bursztynowego koloru, wylej go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wystudź i pokrusz lub posiekaj.
Mango pokrój w grubą kostkę. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (włóż do miseczki i umieść ją nad garnkiem z gotującą się wodą, tak by miseczka nie dotykała tafli wody), lekko przestudź i wymieszaj z jogurtem (jogurt powinien mieć temperaturę pokojową). W czterech szklankach układaj warstwami kostki mango i krem jogurtowy. Wierzch posyp pokruszonym karmelem.

Autor: Zuzanna Wiciejowska

Sernik z białą czekoladą Sernik z białą czekoladą Fot. Paulina Kolondra

Sernik z białą czekoladą

Taki sernik świetnie sprawdzi się świątecznym stole. Jest puszysty i rozpływa się w ustach, a dzięki czekoladzie nie trzeba dodawać do niego zbyt wiele cukru. Obawiasz się pieczenia w kąpieli wodnej? Zamiast wkładać formę z sernikiem do blachy z wodą, umieść ją nieco powyżej.

Sernik z białą czekoladą

Spód:
300 g pokruszonych razowych herbatników
100 g brązowego cukru
150 g stopionego i schłodzonego masła

Masa serowa:
135 g posiekanej białej czekolady
135 g jogurtu
2 jajka
1 laska wanilii
skórka otarta z cytryny
400 g twarogu (trzykrotnie zmielonego; można zastąpić kremowym serkiem śmietankowym)
90 g cukru

Wierzch:
100 g białej czekolady
350 g gęstej kwaśnej śmietany 22 proc.
120 g gęstej śmietanki tortowej 36 proc.

Robimy spód: składniki mieszamy, rozkładamy na dnie tortownicy o średnicy 24 cm. Dociskamy ręką, pieczemy przez 5-10 minut w 160 st. C. Studzimy.
Robimy masę serową: czekoladę mieszamy z jogurtem w metalowej miseczce, wstawiamy do większego naczynia z lekko wrzącą wodą, rozpuszczamy, mieszając. Ubijamy jajka z ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii i skórką cytrynową. Ucieramy twaróg z cukrem mikserem na najniższych obrotach. Dodajemy ciepłą czekoladę, zwiększamy obroty do średnich, ucieramy 2-3 minuty. Dodajemy masę jajeczną, ucieramy, aż wszystko się połączy. Wlewamy tę masę do tortownicy na upieczony kruchy spód. Formę szczelnie owijamy z zewnątrz folią aluminiową, stawiamy na głębokiej blasze z gorącą wodą (woda powinna sięgać mniej więcej do 3/4 wysokości tortownicy). Pieczemy 40 minut w 160 st. C.
Robimy wierzch sernika: czekoladę topimy w kąpieli wodnej, ciepłą miksujemy z oboma rodzajami śmietany. Smarujemy sernik, znowu wstawiamy do piekarnika, pieczemy jeszcze 5 minut. Po wyjęciu studzimy całkowicie, a następnie schładzamy przez godzinę w lodówce. Dopiero potem kroimy na porcje.

Więcej o: