Dziś Międzynarodowy Dzień Piwa. Z tej okazji masa przepisów, ale nie na piwo

Wiele osób święto piwa celebruje częściej niż tego jednego dnia. Zwykle stanowi po prostu napój, ale złoty trunek można też wykorzystać do wielu potraw. Nie tylko na słono. Dziś podpowiadamy, co można przygotować na bazie piwa, by godnie - powtarzamy: godnie - celebrować Międzynarodowy Dzień Piwa.
Piwo w plastiku Piwo w plastiku fot. shutterstock.com / kzww

Międzynarodowy Dzień Piwa

Święto piwoszy obchodzimy od 2007 roku z inicjatywy pewnych dwóch Amerykanów. Celebracja z roku na rok zyskiwała coraz większą popularność, stopiowo zrzeszając fanów złotego trunku z całego świata. Dzień ten przypada na pierwszy piątek sierpnia i w wielu miejscach obchodzony jest hucznie. W barach i pubach obowiązują promocje, organizuje się też wiele piwnych festiwali.

Kotlet schabowy Kotlet schabowy stockcreations/shutterstock.com

Kotlety schabowe w piwnej panierce

Składniki:

6 plastrów dobrej jakości schabu,
szklanka piwa* (można użyć piwa bezalkoholowego),
szklanka mąki,
pół szklanki bułki tartej,
szklanka mleka,
2 średnie jaja,
1-2 cebule,
sól i pieprz do smaku,
opcjonalnie: pół pęczka natki pietruszki lub szczypiorku

* do przygotowania panierki można wykorzystać dowolne piwo (nie powinno być wygazowane, ponieważ bąbelki nadają puszystości i lekkości panierce!). Jeśli wybierzemy piwo jasne, jej smak będzie delikatniejszy, jeżeli ciemne - bardziej intensywny. 

Przygotowanie:

Każdy kawałek schabu rozbijamy dość cienko tłuczkiem. Cebulę kroimy w plastry. Mięso układamy w naczyniu, przekładamy je cebulą i zalewamy mlekiem. Naczynie zamykamy lub przykrywamy i wstawiamy do lodówki na całą noc.

Po tym czasie wyjmujemy schab i odsączamy z nadmiaru płynu (można użyć papierowego ręcznika). Oprószamy mięso solą i pieprzem. 

Do miski wsypujemy mąkę, bułkę tartą, wlewamy piwo  i wbijamy jajka. Mieszamy trzepaczką lub mikserem aż do osiągnięcia konsystencji gęstej śmietany. Doprawiamy solą i pieprzem, a potem dodajemy posiekaną natkę lub szczypiorek (jeśli używamy). Kotlety smażymy z obu stron na smalcu lub oleju roślinnym, aż będą złociste i chrupiące. 

Serowa zupa piwna Serowa zupa piwna fot. Haps

Serowa zupa piwna

Składniki: 

cebula 
3 ząbki czosnku 
suszona papryczka chilli 
50 g masła 
50 g mąki pszennej 
szklanka mleka 
2 szklanki bulionu 
szklanka piwa 
400 g tartego cheddara 
świeży rozmaryn do ozdoby 
sól 
pieprz

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek w plasterki. Garnek ustawiamy na średnim ogniu i rozpuść masło. Dodajemy cebulę, czosnek oraz pokruszoną papryczkę chilli i smażymy, aż cebula stanie się szklista. Dodajemy mąkę i smażymy przez minutę, ciągle mieszając.

Wlewamy mleko oraz bulion i dokładnie mieszamy, aby całkowicie rozprowadzić zasmażkę.
Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około pięciu minut, często mieszając, aż zupa zgęstnieje. Następnie wlewamy piwo i dodajemy starty ser. Gotujemy dalej, stale mieszając, aż ser całkowicie rozpuści się w zupie - zajmie to około czterech-pięciu minut.

Rozlewamy serową zupę piwną do misek i dekorujemy świeżym rozmarynem.

Zobaczcie cały przepis krok po kroku:

Paluszki rybne Paluszki rybne fot. shutterstock.com / Soumyadeep Modak

Paluszki rybne w cieście piwnym

Składniki:

300 g filetu z białej ryby (np. dorsz, miruna)
pół szklanki piwa
jajko
2/3 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
sól
pieprz
olej

Na sos curry:

4 łyżki kwaśnej śmietany
4 łyżki majonezu
łyżeczka musztardy
łyżka czerwonej pasty curry
łyżeczka curry w proszku
łyżeczka ziaren gorczycy
łyżeczka nasion kolendry
duża szalotka
kilka małych korniszonów

Przygotowanie:

Przygotowujemy sos: Szalotkę i korniszony kroimy w drobną kostkę i mieszamy z pozostałymi składnikami sosu. Wstawiamy do lodówki do czasu podania.

Przygotowujemy paluszki rybne: Rybę kroimy w plastry o szerokości około 2 centymetrów. Doprawiamy solą i pieprzem. W dużej misce umieszczamy piwo, jajko, mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Kawałki ryby zanurzamy w cieście piwnym i od razu przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy po około dwie minuty z każdej strony, aż panierka nabierze złotego koloru.

Paluszki rybne odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy z sosem curry i ćwiartkami cytryny.

Precle Precle fot. shutterstock.com / uniqueton

Piwne precle

Składniki:

Na ciasto:

500 g mąki pszennej (najlepiej do ciast drożdżowych) + mąka do podsypania,
opakowanie (7 g) drożdży suszonych,
300 ml ciepłej wody,
2 łyżki oleju,
łyżka cukru,
łyżka soli

Dodatkowo:

2 łyżki sody oczyszczonej,
żółtko,
sól gruboziarnista,
2-2,5 l wody,
odrobina oleju do natłuszczenia stolnicy

Przygotowanie:

Do dużej miski wsypujemy mąkę oraz drożdże, sól i cukier. Suche składniki łączymy, a potem dodajemy olej i, powoli zagniatając, wlewamy wodę. Przez kilkanaście minut wyrabiamy ciasto rękami lub specjalnym hakiem, a potem formujemy je w kulę i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 h.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto i dzielimy na 8-10 kawałków. Rolujemy je w taki sposób, by brzegi były grubsze, a środek cieńszy. Zawijamy w kształt precla: brzegi unosimy do góry, krzyżujemy, a następnie skręcamy. Końcówkę z prawej strony zakładamy na lewą stronę pętelki, a końcówkę z prawej - na lewą stronę.

Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 20 minut, by wyrosły. Potem na pół godziny wkładamy je do lodówki. W garnku zagotowujemy wodę z sodą. Każdy precel wrzucamy do wody i obgotowujemy przez 10 sekund z każdej strony. Potem przekładamy z powrotem na blachę.

Precle smarujemy żółtkiem i oprószamy gruboziarnistą solą. Pieczemy je przez około 20 minut w temperaturze 220 st. C.

Naleśniki Naleśniki fot. shutterstock.com / from my point of view

Naleśniki na piwie

Składniki (na ok. 15 naleśników ze średniej patelni):

2 szklanki mąki pszennej,
szklanka dowolnego piwa,
szklanka mleka,
2 jajka,
szczypta soli,
olej do smażenia

Wskazówka: Do naleśników można użyć dowolnego rodzaju piwa. Należy jednak pamiętać, że dodatkiem ciemnego będą miały wyraźniejszy aromat, z jasnym - delikatniejszy.

Przygotowanie:

Do dużej miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, wlewamy mleko i piwo. Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką lub używając miksera kuchennego. Doprawiamy solą.

Na patelni rozgrzewamy olej i chochlą wylewamy porcje ciasta. Naleśniki smażymy po obu stronach, aż do zrumienienia. 

Dlaczego pierwszy naleśnik nigdy nie wychodzi? Pod tym linkiem wyjaśniamy, jak przerwać złą passę.

Pieczecie własne chleby? Mamy genialny przepis na pięcioskładnikową wersję na piwie Pieczecie własne chleby? Mamy genialny przepis na pięcioskładnikową wersję na piwie zdjęcie ilustracyjne; fot. Jesse Kunerth / shutterstock.com

Pięcioskładnikowy chleb na piwie

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej,
1/4 szklanki płynnego miodu,
1.5 szklanki piwa,
6 łyżek masła + masło do wysmarowania foremki,
łyżeczka proszku do pieczenia
opcjonalnie: sól do smaku

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C, a foremkę do wypieku chleba smarujemy masłem. 

W garnuszku lub w mikrofali rozpuszczamy 6 łyżek masła. Przelewamy do dużej miski, wlewamy piwo oraz miód i, używając miksera lub trzepaczki, dokładnie łączymy. Następnie wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia, ewentualnie doprawiamy solą. Masę mieszamy, korzystając z drewnianej łyżki lub szpatułki. 

Ciasto przelewamy do foremki i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 45-55 minut, aż skórka chleba będzie ładnie zrumieniona. Po upieczeniu wyjmujemy wypiek z piekarnika i odstawiamy na 10 minut do wystudzenia. 

Chlebek na piwie najlepiej zjeść w tym samym dniu, w którym został upieczony, ale powinien być dobry jeszcze przez 2-3 dni. Po wystudzeniu można go również zamrozić na później. 

Pączki z cukrem Pączki z cukrem fot. shutterstock.com / lpshutter

Piwne pączki

Składniki:

550 g mąki pszennej + trochę do podsypania ciasta
14 g suszonych drożdży
70 g drobnego cukru
2 jajka
2 żółtka
200 ml jasnego piwa, w temp. pokojowej
50 ml śmietany 30 lub 36 proc.
80 g masła

Posypka:

cukier
cynamon

Przygotowanie:

W dużej misce mieszamy mąkę, suche drożdże, cukier, jajka, żółtka, piwo, śmietankę i rozpuszczone, ale nie gorące masło. Składniki łączymy ze sobą za pomocą dłoni i zagniatamy, aż powstanie dość luźna, ale elastyczna masa. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Ciasto wyciągamy na stolnicę podsypaną mąką i raz po raz oprószając większą ilością mąki, rozwałkowujemy je na ok. centymetrowy placek. Za pomocą miseczki wycinamy z niego kółka, a w środku każdego z nich, za pomocą mniejszej miseczki lub foremki, wycinamy kolejne. 

Delikatnie wkładamy je na rozgrzany olej i smażymy na średnim ogniu z obu stron na rumiano. Usmażone pączki przekładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

W większej misce mieszamy cukier z cynamonem i zamaczamy w mieszance jeszcze ciepłe pączki. Gotowe!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.