Święto piwoszy obchodzimy od 2007 roku z inicjatywy pewnych dwóch Amerykanów. Celebracja z roku na rok zyskiwała coraz większą popularność, stopiowo zrzeszając fanów złotego trunku z całego świata. Dzień ten przypada na pierwszy piątek sierpnia i w wielu miejscach obchodzony jest hucznie. W barach i pubach obowiązują promocje, organizuje się też wiele piwnych festiwali.
Składniki:
6 plastrów dobrej jakości schabu,
szklanka piwa* (można użyć piwa bezalkoholowego),
szklanka mąki,
pół szklanki bułki tartej,
szklanka mleka,
2 średnie jaja,
1-2 cebule,
sól i pieprz do smaku,
opcjonalnie: pół pęczka natki pietruszki lub szczypiorku
* do przygotowania panierki można wykorzystać dowolne piwo (nie powinno być wygazowane, ponieważ bąbelki nadają puszystości i lekkości panierce!). Jeśli wybierzemy piwo jasne, jej smak będzie delikatniejszy, jeżeli ciemne - bardziej intensywny.
Przygotowanie:
Każdy kawałek schabu rozbijamy dość cienko tłuczkiem. Cebulę kroimy w plastry. Mięso układamy w naczyniu, przekładamy je cebulą i zalewamy mlekiem. Naczynie zamykamy lub przykrywamy i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Po tym czasie wyjmujemy schab i odsączamy z nadmiaru płynu (można użyć papierowego ręcznika). Oprószamy mięso solą i pieprzem.
Do miski wsypujemy mąkę, bułkę tartą, wlewamy piwo i wbijamy jajka. Mieszamy trzepaczką lub mikserem aż do osiągnięcia konsystencji gęstej śmietany. Doprawiamy solą i pieprzem, a potem dodajemy posiekaną natkę lub szczypiorek (jeśli używamy). Kotlety smażymy z obu stron na smalcu lub oleju roślinnym, aż będą złociste i chrupiące.
Składniki:
cebula
3 ząbki czosnku
suszona papryczka chilli
50 g masła
50 g mąki pszennej
szklanka mleka
2 szklanki bulionu
szklanka piwa
400 g tartego cheddara
świeży rozmaryn do ozdoby
sól
pieprz
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek w plasterki. Garnek ustawiamy na średnim ogniu i rozpuść masło. Dodajemy cebulę, czosnek oraz pokruszoną papryczkę chilli i smażymy, aż cebula stanie się szklista. Dodajemy mąkę i smażymy przez minutę, ciągle mieszając.
Wlewamy mleko oraz bulion i dokładnie mieszamy, aby całkowicie rozprowadzić zasmażkę.
Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około pięciu minut, często mieszając, aż zupa zgęstnieje. Następnie wlewamy piwo i dodajemy starty ser. Gotujemy dalej, stale mieszając, aż ser całkowicie rozpuści się w zupie - zajmie to około czterech-pięciu minut.
Rozlewamy serową zupę piwną do misek i dekorujemy świeżym rozmarynem.
Zobaczcie cały przepis krok po kroku:
Składniki:
300 g filetu z białej ryby (np. dorsz, miruna)
pół szklanki piwa
jajko
2/3 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
sól
pieprz
olej
Na sos curry:
4 łyżki kwaśnej śmietany
4 łyżki majonezu
łyżeczka musztardy
łyżka czerwonej pasty curry
łyżeczka curry w proszku
łyżeczka ziaren gorczycy
łyżeczka nasion kolendry
duża szalotka
kilka małych korniszonów
Przygotowanie:
Przygotowujemy sos: Szalotkę i korniszony kroimy w drobną kostkę i mieszamy z pozostałymi składnikami sosu. Wstawiamy do lodówki do czasu podania.
Przygotowujemy paluszki rybne: Rybę kroimy w plastry o szerokości około 2 centymetrów. Doprawiamy solą i pieprzem. W dużej misce umieszczamy piwo, jajko, mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Kawałki ryby zanurzamy w cieście piwnym i od razu przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy po około dwie minuty z każdej strony, aż panierka nabierze złotego koloru.
Paluszki rybne odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy z sosem curry i ćwiartkami cytryny.
Składniki:
Na ciasto:
500 g mąki pszennej (najlepiej do ciast drożdżowych) + mąka do podsypania,
opakowanie (7 g) drożdży suszonych,
300 ml ciepłej wody,
2 łyżki oleju,
łyżka cukru,
łyżka soli
Dodatkowo:
2 łyżki sody oczyszczonej,
żółtko,
sól gruboziarnista,
2-2,5 l wody,
odrobina oleju do natłuszczenia stolnicy
Przygotowanie:
Do dużej miski wsypujemy mąkę oraz drożdże, sól i cukier. Suche składniki łączymy, a potem dodajemy olej i, powoli zagniatając, wlewamy wodę. Przez kilkanaście minut wyrabiamy ciasto rękami lub specjalnym hakiem, a potem formujemy je w kulę i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 h.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto i dzielimy na 8-10 kawałków. Rolujemy je w taki sposób, by brzegi były grubsze, a środek cieńszy. Zawijamy w kształt precla: brzegi unosimy do góry, krzyżujemy, a następnie skręcamy. Końcówkę z prawej strony zakładamy na lewą stronę pętelki, a końcówkę z prawej - na lewą stronę.
Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 20 minut, by wyrosły. Potem na pół godziny wkładamy je do lodówki. W garnku zagotowujemy wodę z sodą. Każdy precel wrzucamy do wody i obgotowujemy przez 10 sekund z każdej strony. Potem przekładamy z powrotem na blachę.
Precle smarujemy żółtkiem i oprószamy gruboziarnistą solą. Pieczemy je przez około 20 minut w temperaturze 220 st. C.
Składniki (na ok. 15 naleśników ze średniej patelni):
2 szklanki mąki pszennej,
szklanka dowolnego piwa,
szklanka mleka,
2 jajka,
szczypta soli,
olej do smażenia
Wskazówka: Do naleśników można użyć dowolnego rodzaju piwa. Należy jednak pamiętać, że dodatkiem ciemnego będą miały wyraźniejszy aromat, z jasnym - delikatniejszy.
Przygotowanie:
Do dużej miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, wlewamy mleko i piwo. Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką lub używając miksera kuchennego. Doprawiamy solą.
Na patelni rozgrzewamy olej i chochlą wylewamy porcje ciasta. Naleśniki smażymy po obu stronach, aż do zrumienienia.
Dlaczego pierwszy naleśnik nigdy nie wychodzi? Pod tym linkiem wyjaśniamy, jak przerwać złą passę.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej,
1/4 szklanki płynnego miodu,
1.5 szklanki piwa,
6 łyżek masła + masło do wysmarowania foremki,
łyżeczka proszku do pieczenia
opcjonalnie: sól do smaku
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C, a foremkę do wypieku chleba smarujemy masłem.
W garnuszku lub w mikrofali rozpuszczamy 6 łyżek masła. Przelewamy do dużej miski, wlewamy piwo oraz miód i, używając miksera lub trzepaczki, dokładnie łączymy. Następnie wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia, ewentualnie doprawiamy solą. Masę mieszamy, korzystając z drewnianej łyżki lub szpatułki.
Ciasto przelewamy do foremki i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 45-55 minut, aż skórka chleba będzie ładnie zrumieniona. Po upieczeniu wyjmujemy wypiek z piekarnika i odstawiamy na 10 minut do wystudzenia.
Chlebek na piwie najlepiej zjeść w tym samym dniu, w którym został upieczony, ale powinien być dobry jeszcze przez 2-3 dni. Po wystudzeniu można go również zamrozić na później.
Składniki:
550 g mąki pszennej + trochę do podsypania ciasta
14 g suszonych drożdży
70 g drobnego cukru
2 jajka
2 żółtka
200 ml jasnego piwa, w temp. pokojowej
50 ml śmietany 30 lub 36 proc.
80 g masła
Posypka:
cukier
cynamon
Przygotowanie:
W dużej misce mieszamy mąkę, suche drożdże, cukier, jajka, żółtka, piwo, śmietankę i rozpuszczone, ale nie gorące masło. Składniki łączymy ze sobą za pomocą dłoni i zagniatamy, aż powstanie dość luźna, ale elastyczna masa. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto wyciągamy na stolnicę podsypaną mąką i raz po raz oprószając większą ilością mąki, rozwałkowujemy je na ok. centymetrowy placek. Za pomocą miseczki wycinamy z niego kółka, a w środku każdego z nich, za pomocą mniejszej miseczki lub foremki, wycinamy kolejne.
Delikatnie wkładamy je na rozgrzany olej i smażymy na średnim ogniu z obu stron na rumiano. Usmażone pączki przekładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
W większej misce mieszamy cukier z cynamonem i zamaczamy w mieszance jeszcze ciepłe pączki. Gotowe!