To tylko niewinne przekąski? Uważaj! Cukru może być w nich więcej niż w puszce coli [PRZEGLĄD]

W puszce coli o pojemności 330 ml "kryje się" około 35 g cukrów. To sporo? Okazuje się, że jeszcze więcej mogą zawierać produkty, które mogą się nam wydawać potencjalnie zdrowszym wyborem. Które konkretnie? Sprawdziliśmy to.
Przyjrzyjcie się uważnie składowi suszonej żurawiny. Przyjrzyjcie się uważnie składowi suszonej żurawiny. Fot. tracy benjamin/ flickr.com (https://www.flickr.com/photos/shutterbean/; CC BY-NC-ND 2.0)

Suszone owoce

Suszone owoce to samo zdrowie? Może i tak, ale czy zwróciliście kiedykolwiek uwagę ile dokładnie żurawiny jest w opakowaniu suszonej żurawiny? My sprawdziliśmy i trochę się zdziwiliśmy.

Zwykle jest to około 50-55 proc. (w jednej, ekologicznej było to 60 proc.). Sporo, prawda? Tuż po żurawinie w składzie produktu widnieje zwykle cukier (biały albo trzcinowy), a następnie aromaty i regulatory kwasowości, a także oleje, które zapobiegają sklejaniu się owoców i - niekiedy - konserwanty (np. dwutlenek siarki). Zawartość cukrów w paczce suszonej żurawiny o wadze 100 g to ok. 70 g (dla porównania taka sama ilość świeżej żurawiny zawiera 4 g cukrów). Tak, wiemy, jest tam też błonnik, ale pełno błonnika mają też świeże owoce i warzywa, których nikt nie dosładzał 'do smaku'.

Podczas zakupów uważnie patrzcie na to, co bierzecie z półki. Może się okazać, że nie są to owoce suszone, tylko kandyzowane. W nich zawartość cukru (zazwyczaj białego) może być nawet wyższa niż zawartość samych owoców.

Na szczęście nie każde suszone owoce są dosładzane. Żurawina owszem, bo jest bardzo kwaśna i cierpka. Bez cukru nie smakowałaby tak 'dobrze'. Ale już na przykład daktyle czy rodzynki nie potrzebują zazwyczaj takich dodatków.

Lubicie żurawinę i nie wyobrażacie sobie bez niej życia, ale chcecie jeść zdrowo? Szukajcie na półkach sklepów żurawiny o obniżonej zawartości cukru.

Sprawdź nasz przepis wideo na pyszne ciasteczka z amarantusa z żurawiną:

Uważnie przyjrzyj się etykiecie - jeśli zamiast soku kupujesz napój lub nektar, w jego składzie może być sporo cukru Uważnie przyjrzyj się etykiecie - jeśli zamiast soku kupujesz napój lub nektar, w jego składzie może być sporo cukru Fot. JESHOOTS/ pixabay.com (CC0 Creative Commons)

Napoje i nektary

Według polskiego prawa do produktów, które określane są jako 'soki' nie można dodawać cukru. Co innego napoje i nektary. Tutaj producentów nie krępują tak surowe zasady. W efekcie w 100 ml napoju lub nektaru może się kryć bardzo zbliżona ilość cukru, co w takiej samej ilości coli.

Wolicie coś zdrowszego? Lepiej sięgajcie po soki albo zaopatrzcie się w wyciskarkę lub sokowirówkę i róbcie je sami. W końcu dietetycy powtarzają jak mantrę 'im mniej przetworzone, tym zdrowsze' nie po to, żeby nam zaszkodzić.

W dodatkach do jogurtów - zwłaszcza tych 'dla dzieci' - kryje się czasem mnóstwo cukru. W dodatkach do jogurtów - zwłaszcza tych 'dla dzieci' - kryje się czasem mnóstwo cukru. Fot. Shutterstock

Jogurty i serki z dodatkami

Jogurty naturalne bez dodatków wam nie smakują? Nie zastępujcie ich jogurtami z dodatkami chrupków w czekoladzie czy czekoladowych groszków albo deserkami. Wyglądają niewinnie, ale może się okazać, że wraz z nimi zjadacie również tyle cukru, ile dostarczylibyście sobie, wypijając puszkę coli. 100 g takiego produktu może bowiem zawierać nawet ok. 20 g cukrów - w tym głównie białego cukru, który na liście składników zajmuje często wysoką pozycję.

Czytaj również:

Nie chcesz przepłacać za prawdziwy grecki jogurt? Zrób go sam - to banalnie proste [INSTRUKCJA]

Przypatrz się uważnie składowi płatków, które chcesz kupić. Niekiedy hasło 'cukier' kilka razy pojawia się na liście składników Przypatrz się uważnie składowi płatków, które chcesz kupić. Niekiedy hasło 'cukier' kilka razy pojawia się na liście składników Fot. Shutterstock

Płatki śniadaniowe i granole

Granola albo musli z jogurtem to idealne śniadanie? Tak, ale tylko wtedy, jeśli nie ma w nim kilku dodatkowych łyżeczek cukru, a o to wcale nie tak trudno.

W niektórych produktach, zwłaszcza tych za dodatkiem czekolady czy suszonych owoców, zawartość cukru może być bardzo wysoka. Zwykle w 100 g cukrów jest ok. 24 g, a więc o wiele więcej niż w podobnej ilości coli.

Czemu w tych z dodatkami zawartość cukrów jest wyższa? Bo w takim przypadku cukier kryje się nie tylko w samych płatkach, ale również w kawałkach czekolady czy właśnie w suszonych owocach. W efekcie bardzo często hasło 'cukier' znajdziemy w kilku miejscach składu produktowego (czasem do spółki z syropem cukrowym lub glukozowo-fruktozowym oraz słodami).

Nie znaczy to, że we wszystkich płatkach i granolach jest mnóstwo cukru. Uważnie czytajcie składy. Na półkach sklepów (również dyskontów) są i takie produkty, do których cukru nie dodano lub jego zawartość jest niewielka.

Odstawienie cukru nie musi oznaczać katorgi. Wystarczy znać kilka prostych trików Odstawienie cukru nie musi oznaczać katorgi. Wystarczy znać kilka prostych trików CC BY 2.0 Flickr.com/NICOLA DELFINO

Ciastka ze sklepów i kawiarni

Lubicie gotowe ciastka, jakie można dostać w kawiarniach czy supermarketach? Choć wyglądają niewinnie, to w rzeczywistości cukrowe 'bomby'. Jak informował jakiś czas temu serwis PAP Nauka w Polsce, jedna muffinka może zawierać nawet siedem i pół łyżeczki cukru, czyli więcej niż zalecana dzienna norma dla osoby dorosłej.

W 100 g ciastka znajduje się zwykle od 20 do 30 g cukrów - więcej, jeśli na wierzchu ciastka jest kruszonka, lukier lub czekoladowa polewa. Biorąc pod uwagę, że ważą one zwykle od około 120 do 150 g, zjadając je, możemy pochłonąć nawet powyżej 40 g cukrów. Problem polega jednak na tym, że często nie mają opakowań, na których można by odczytać dokładny skład.

Jeśli zatem ograniczacie cukier, lepiej z nich zrezygnujcie albo upieczcie własne, zdrowsze wersje. Biały cukier w domowych wypiekach możecie zresztą zastąpić innymi 'słodzidłami'.

Zamiast gotowców rób własne napoje smakowe. Może się okazać, że będą nie tylko zdrowsze, ale również tańsze Zamiast gotowców rób własne napoje smakowe. Może się okazać, że będą nie tylko zdrowsze, ale również tańsze Fot. Shutterstock

Napoje mleczne

Ze smakowymi napojami mlecznymi jest podobnie, jak z granolami i płatkami. W ich składach cukier często występuje co najmniej dwa razy. Po pierwsze w liście głównych składników - zazwyczaj dosyć blisko początku listy. Po drugie w syropie, którego użyto do uzyskania konkretnego smaku, np. czekoladowego. W efekcie mają często podobną zawartość cukrów, co cola - ok. 11-12 g na każde 100 g napoju. Do tego aromaty, stabilizatory, itd.

A przecież tak łatwo zrobić podobny napój w domu! W dodatku, jeśli wyprodukujecie go sami, np. z czekolady i mleka, może się okazać, że był nie tylko zdrowszy, ale i tańszy od 'gotowca'.

Owoce z puszki mogą zawierać nawet dwa razy więcej cukru niż owoce świeże Owoce z puszki mogą zawierać nawet dwa razy więcej cukru niż owoce świeże Fot. Shutterstock

Owoce w puszce

Owoce same w sobie są dosyć słodkie. Jeśli jednak sięgamy po te z puszki, oprócz cukrów, które znajdują się w nich 'standardowo', zjadamy również zwykły biały cukier, którego producent użył do produkcji syropu. W efekcie zawartość cukrów w 100 g ananasa z puszki (to ok. 3 plasterków) może wynosić ok. 20 g. Wystarczy zjeść 6 plasterków, żeby dostarczyć sobie więcej cukrów, niż gdybyśmy wypili puszkę coli.

Biorąc pod uwagę fakt, że dziś świeże ananasy można kupić bez problemu w większości sklepów, chyba nie ma sensu sięgać po owoce z puszki.

Czytaj również:

Ananas, imbir, sałata - rośliny, które odrosną z resztek

Więcej o: